Egybesült tarja zöldségágyon

  • 2017.03.27.
  • 2

 Hús és zöldségek: egészséges és finom kombináció. Ez egy zöldségekkel egyesült egybesült tarja, de nem a megszokott módon. Két napot pácolódott az 1,2 kilós kicsontozott tarja a hűtőben olajos - hagymás - fokhagymás - babérleveles pácban. Már reggel kivettem a hűtőből, ne legyen hideg a sütés kezdetekor - ebédre készült.

 Karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, fél-fél karalábét és zellert tettem az öntöttvas edénybe, ráfektettem a tarját. Mellékarikáztam egy friss fej hagymát és apróra vágva 2 gerezd fokhagymát. A hús tetejére természetesen tettem néhány friss rozmaring- és kakukkfű-szálat, meg 1-2 kisebb babérlevelet. A tetejére öntöttem a leszűrt olajos páclevet és némi vizet. Mindezt megkoronázandó egy kis tokaji furminttal is meglocsoltam a húst.

 180 fokos sütőbe helyeztem az edényt tetejével lefedve és magára hagytam. 

 Egy óra múlva éppen csak ránéztem, majd még egyszer 20 perc múltán - ekkor levettem a fedőt, hogy kissé megpiruljon a hús. Összesen körülbelül egy és háromnegyed óra elteltével fejeztem be a sütést.

A húst kivettem, lefedve melegen tartottam, amíg a puhára párolódott zöldségeket összenyomtam egy krumplinyomóval, de csak rusztikusan.

 Az áttört zöldségekhez még egy kis tokaji furmintot adtam és pár percig összeforraltam, kissé besűrítettem. Nem adtam hozzá sem tejszínt, sem lisztet, csak a megpirult zöldségek finom íze érvényesült. A húst jó ujjnyi vastag szeletekre vágtam - ehhez igazán éles, széles pengéjű késre van szükség.

 Beborítottam a puha tarjaszeletet a rusztikus zöldségekkel, így egyesült az egybesült tarjával - egy szelet krumplis tortilla került mellé körítésül, de rizzsel tálalva is finom és egészséges.