Zarzuela - a csodás spanyol ragu

  • 2017.01.16.
  • 8

Egyik nagy kedvencem a zarzuela, a spanyolok vegyes hal- és tengeri herkentyű raguja. Egy régi zenei műfajról kapta a nevét: a zarzuela népi zenés darab, vegyesen dalok, táncok és drámai jelenetek egymásutánja - így érthető az elnevezés is.
A zarzuela az éppen rendelkezésre álló halakból, rákokból, kagylókból készül, mindent bele alapon. Lehetne ez egy egyszerű vegyes halleves is, de nem az - hogy miért egyedi az ízvilága, az mindjárt kiderül.

 Lássuk a főbb - és ami a legfontosabb, itthon is beszerezhető - hozzávalókat: ördöghal, óriás tigrisrák (vagy más nagyobb méretű rák), garnélarák (inkább héj nélküli, de héjas is jó), vegyes fagyasztott seafood (kagyló, kalamári, polip). Az eredeti recept héjas kagylót tartalmaz, ezt most seafooddal helyettesítettem.

 Az alapléhez szükséges: egy nagy édes hagyma, hal-alaplé (ezt magam készítettem az ördöghalak csontjából), paradicsompüré, fehérbor, sáfrány, só, bors, kevéske chili.

Olivaolajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadunk egyharmad doboznyi passzírozott paradicsomot, három deci hal-alaplevet és egy deci fehérbort, sózzuk, borsozzuk, egy csipet sáfránnyal ízesítjük és 10 percig összefőzzük.

A szálka nélküli hófehér ördöghal-szeleteket adjuk először az alapléhez, pár percig főzzük.

 Következnek a nagyobb páncélos rákok, ezekkel is főzzük 4-5 percig, majd kisebb részletekben belekeverjük a herkentyűket is, hogy ne hűljön le a leves. Ezután következik a legfontosabb ízesítés, a picada hozzáadása.

A picada a zarzuela ízesítője. Ez adja azt a finom zamatot, amiért imádják a spanyolok és mi is.
A picada hozzávalói: 5 deka pirított és megdarált mandula, két kis szelet pirított kenyér, két gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld és olivaolaj. Aprítógépben összedolgozzuk és elkeverjük a picadát a levesben. A mandula isteni finom ízt ad, a kenyér pedig remekül sűrít. Ettől lesz olyan egyedien spanyolos az ízhatás! 

 Még néhány perc főzés és már el is készült a csodás zarzuela, amit frissen kell tálalni. Citromot is adhatunk mellé.

A spanyolok csak kenyérrel mártogatják ki a finom levet. Egyáltalán nem halászlé-szerű az íze: a mandula, a sáfrány, a fokhagyma extra ízkategóriába emeli ezt a csodás ragut. 
Lehet még turbózni persze többféle hallal is, vagy különleges alkalomra homárral. De a héjas fekete kagyló is nagyon jó a zarzuelában. Tessék kipróbálni!