Ördöghal tengerész módra - Rape a la marinera

  • 2016.11.21.
  • 7

Az ördöghal különleges: a többi halfélétől eltérően tömör, hússzerű állagú, finom ízét sokan a homárhoz hasonlítják és abszolút szálkamentes. Ritkán kapható nálunk, de most beszerezhető, így könnyen elkészíthetjük ezt a mediterrán finomságot. A 'rape a la marinera' a spanyoloknál nagy becsben áll, érdemes megismerkedni vele és elkészíteni - egyáltalán nem nehéz és garantáltan ízleni fog vendégeinknek.

Szerencsére az ördöghalat fej nélkül áruják nálunk - azzal igazán ijesztő lenne - ezért elegendő csak a bőrét lehúzni, én még a középső porcos csontot is kiveszem, így két szép filét kapunk - teljesen szálkamentes, porcos hal lévén.

Ezt az 50 dekás darabot csinos szeletekre vágtam, mellette 12 nagyobb méretű előfőzött garnélarák (friss most nem volt az áruházban) és 15-20 deka fagyasztott kagyló.

 A szósz hozzávalói: olivaolaj, hagyma, fokhagyma, hal-alaplé, passzírozott paradicsom, fehérbor, petrezselyemzöld és sáfrány.

 A besózott, lisztben megforgatott ördöghal-szeleteket olivaolajban elősütöttem.

 A halat kivettem az edényből és félretettem. Az olajban üvegesre dinszteltem a nagy édes spanyol hagyma apróra vágott egyharmadát. Következett egyharmad doboznyi passzírozott paradicsom, 3 deci hal-alaplé, /ha nincs, vízzel is  helyettesíthető/, három gerezd zúzott fokhagyma, néhány löttyintés fehérbor, egy kis tasak őrölt sáfrány, és saját termésű csilipaprikámból néhány pici szeletke. Adtam hozzá egy kis friss kakukkfüvet is. A szószt néhány percig jól összeforraltam, majd spanyol módra egy szelet pirított kenyérrel sűrítettem, végül botmixerrel simára kevertem a mártást.
A sűrű szószba beletettem a halszeleteket, a kagylót és a rákokat és körülbelül 15 percig fedő alatt pároltam.

Tálaláskor a halszeletek mellé került jópár kagyló, néhány rák, mártás jó bőven, megszórtam friss zöldpetrezselyemmel is és sáfrányos rizset adtam hozzá. Négyen laktunk jól vele.

Már írtam korábban is az ördöghalról:
http://lepcsankparty.blog.hu/2015/05/18/kivul_ronda_belul_finom_az_ordoghal