Vargányás hosszúmetélt szűzérmékkel

  • 2016.10.17.
  • 0

Őszi sláger friss vargányára és szűzpecsenyére hangszerelve. E gyönyörű friss példányokat most hoztam a piacról.

Némi kozmetikázás, azaz a földes részek letisztítása, alapos leporolás (én a kalapokat is lecsapatom egy kis vízzel) után nagyobb darabokra vágtam a vargányákat. 

 Az ebéd többi hozzávalója: egy szép szűzpecsenye, amelyet lehártyáztam, egy csokor friss zöldpetrezselyem és egy zacskó szélesmetélt (véletlenül éppen vargányás ízesítéssel - ha lúd, hát legyen kövér...).

Először a jó egycentis vastagra vágott, sózott és bosozott hússzeletkéket vaj és olaj keverékében megsütöm közepes tűzön, még egy gerezd rápréselt fokhagymával ízesítve, majd kiszedem egy tálra.

 A zsiradékba kerül a gomba, ami alá még leheletnyi vizet öntök, meg ne égjen a pirításkor. Kevergetem, néha lefedem - pár perc az egész. Közben a petrezselyemzöld felét is hozzáadom.

Amikor már majdnem kész a gomba, visszateszem a hússzeleteket, majd felöntöm 2,5 dl tejszínnel és lefedve összepárolom pár percig. Közben a tésztát is megfőzöm bőséges sós vízben. Így egyszerre készülnek el az ebéd alkotóelemei, már csak össze kell keverni őket.
Fontos, hogy elég sok leve legyen, mert a főtt tészta is felszívja, ezért érdemes a tészta főzővizéből tartalékolni, hogy hígítani tudjuk.

Kész is az ősz slágere: friss és minőségi hozzávalókból, mindössze néhány perces munkával. A négy /és fél/ főre készített ebéd költsége annyi volt, mintha az étteremben egy adagot rendeltünk volna belőle...