Libacomb birsalmával és szilvával

  • 2015.11.09.
  • 4

A liba igazi ünnepi étel, de ősszel és télen szerencsére sok az ünnep, lehet libát sütni többször is. Márton-nappal indul a liba szezonja és tart egészen tavaszig. A hagyomány szerint aki Márton napján ludat nem ehetik, egész évben éhezik. Erről szó sem lehet, így egy finom és könnyű, gyümölcsös libacomb-kombinációt mutatunk be.

A birsalma csak szezonálisan kapható és ahogy látom, évről évre kevesebb és egyre drágább a piacokon. (Mi is próbálkozunk a kertben egy birsalmafával, de eddig még csak a virágzásig jutott el...) Szilva ilyenkor viszont már csak import van. 

A két hízott libacombot - összesen egy kiló volt - enyhén besóztam, borsoztam. A birsalmát meghámoztam, felaprítottam (nem könnyű munka...) és citromos vízbe raktam, hogy ne barnuljon meg.

A megmosott szilvaszemeket megfeleztem, kimagoztam. Ennyi volt összesen az előkészület - igazán kibírható.

Kedvenc öntöttvas edényembe kevéske libazsírt tettem, erre kerültek a combok, tetejükre egy szál rozmaring, és körülraktam őket a birssel és a szilvával. Nyakonöntöttem egy kis tokaji furminttal - a tokaji nagy barátja a lúdnak - és egy kis vízzel, mellédobtam még két gerezd fokhagymát feldarabolva.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a tálat lefedve betettem a sütőbe, majd félóránként ránéztem.
Időközben a rizset megpároltam - szintén egy kis libazsírral, egy gerezd fokhagymával, pár szál petrezselyemzölddel együtt és kiszaggattam egy tepsi sajtos pogácsát is. Mehetett a tepsi a sütőbe a libacombok mellé 30 percre.

Másfél órai párolás-sütés után elég puhának ítéltem a libacombokat, következhetett a pirítás.

 Néhány perc a grillfokozaton és már meg is pirultak. Kiemeltem a libacombokat és a gyümölcsdarabokat egy pici méz hozzáadásával rövid ideig még átforgattam.
Következhetett a tálalás. Azért még egy kis birsalmakompótot készítettem külön is - csak mert annyira szeretjük...

A pogácsa receptje:
45 dkg liszt, 10 dkg reszelt keménysajt (ez manchego juhsajt volt), 20 dkg vaj, 1 tojás, egy nagy doboz kaukázusi kefír fele + 1 evőkanál tejföl, egy kávéskanál só. Összegyúrni, kinyújtani, kiszaggatni, a tetejét egy egész felvert tojással megkenni + reszelt parmezánsajttal megszórni. 180 fokos sütőben kb. 30 percig kell sütni.