Babgulyás marhalábszárból

  • 2015.03.02.
  • 6

A babgulyást mindenki másképp csinálja - az én jól bevált receptem szerint könnyen elkészül mindössze egy óra alatt.
Éjszakára beáztattam fél kiló tarkababot. A 60 dekányi marhalábszárt kockákra vágtam.

Megtisztítottam három szál sárgarépát, két petrezselyemgyökeret, darabka zellert és karalábét.

Az edénybe kockáztam két csíknyi füstölt szalonnát (és összesen ennyi füstölt áru került az én babgulyásomba). A kiolvadt zsíron megdinszteltem a felaprított hagymát és már ment is rá a hús. Átpirítottam, két gerezd fokhagymát rápréseltem, majd két kávéskanál őrölt pirospaprikát adtam hozzá. Most a felkarikázott zöldségek következtek egy  paradicsom kíséretében. Pár percig még pirítottam, majd hozzáadtam a lecsepegtetett babot és néhány szál petrezselyemzöldet.

Meghintettem egy kevéske őrölt köménnyel (emésztéskönnyítő célzattal is), 10 szem bors, két kis babérlevél és sózás következett, majd felöntöttem vízzel - és rátettem a kuktára a fedelet.
Mert ez a babgulyás kuktában készült, íme. 

40 percet töltött a leves a kuktafazékban, majd levettem a fedelét (persze, a szelep leengedése után). 

Már csak a picike nokedlik beleszaggatása volt hátra (1 tojás, csipet só, liszt jól összekeverve) és ez meg is adja a babgulyás kellő sűrűségét - nem szükséges rántani, habarni, stb.

Tálaláskor erős paprikát, tejfölt is tegyünk az asztalra, ki-ki ízlése szerint.