Almás pite de Lux (AnicasubRosa)

  • 2014.09.01.
  • 3

Került a házhoz olyan két kilónyi alma, zöld, veszedelmes savanyú. Idetettem, odatettem, aztán úgy döntöttem, hogy - mivel az anyag nem vész el, csak átalakul - édesség lesz belőle. És lőn.


Az almákat megpucoltam,feldaraboltam és nagylyukú reszelőn lereszeltem,majd saját levében megpároltam,míg jó krémes állagú nem lett. Ekkor lehúztam a lángról, belekevertem 4 kanál porcukrot és a reszelt citromhéjat,majd lefedtem és miután kihűlt, hűtőbe tettem pár órára.
Mivel délután 5-kor még 38 fokot mutatott a hőmérő, napközben nem nagyon éreztem leküzdhetetlen ingert, hogy az ebéd készítése közben felhevült konyhában még tésztát is süssek, úgyhogy este 1/2 9 volt, amikor elkezdtem összeállítani a tésztát. A hozzávalókat megtaláljátok a poszt alján, arról több szót nem szólnék,inkább egy kis gyakorlati útmutatót ejtenék meg:
Az egyik fotón látszik, hogy a tésztát toldoznom-foldoznom kellett,mert szétszakadt. Jelzem, az alsó lap persze nem, Murphy meg vigyorog a sarokban, hogy törvényei mindent legyőznek. Nos, a tésztát kettévágtam és az egyik felét elnyújtottam, sütőtálba raktam és rásimítottam az almakrémet.
(Ahhoz, hogy ne kelljen szentségelnem a deszkához ragadó tészta miatt, én szilikonos sütőpapíron nyújtom, innen könnyebb felvenni.) 
Előmelegített sütőben kb. félig megsütöttem az almakrémes tésztalapot, majd az időközben cukorral felvert tojásfehérjét rásimítottam és befedtem a másik tésztalappal, amit megszurkáltam villával és megkentem egy felvert tojással, majd tovább sütöttem.

Nem tudom, mennyi volt a sütési idő, mert közben helyszínelő sorozatot néztem, de azt tudom, hogy este 1/2 10 volt, amikor minden önuralmamat elveszítve mégiscsak vágtam három kockányit és leteszteltük a még meleg, savanykás almakrémet a finom omlós tésztával és az édes tojáshabbal. Utána gyorsan elvettem a tányért családom tagjaitól,mielőtt a meleg tészta éjszakára történő behabzsolása elkezdődött volna. Mondtam a fiúknak, hogy másnap reggel folytatjuk, de egyvalaki persze nem bírta ki reggelig, hajnaltájban még torkoskodott egy kicsit. Vajon ki ?????  :-D

No, de ahogy biokém laboron tanultuk: egy mérés nem mérés, úgyhogy egy sütés nem sütés. Következő alkalommal annyit változtattam, hogy az alsó lapot, miután félig megsütöttem, megkentem lekvárral, illetve az almakrémet és a cukorral felvert tojásfehérjét összekevertem, úgy simítottam a lapra.

Melegen szeletelni lehetetlen vállalkozás, érdemes megvárni, hogy kicsit húzzon a krém.
Hozzávalók:
Az almakrémhez:
1,5-2 kg alma
4 kanál porcukor
fél citrom héja
A tésztához:
48 dkg liszt (ez 3 bögrényi )
20-25 dkg vaj (ennek egy része kiváltható zsírral)
12 dkg cukor
2 kanál tejföl
1/2 csomag sütőpor
4 tojás sárgája
A habhoz:
4 tojás fehérje
16 dkg cukor (1 bögre)
A kenéshez:
1 tojás felverve