Számtorta

  • 2020.01.28.
  • 3

Hozzávalók:--- Tésztalapok:60 dkg simaliszt15 dkg darált mandula15 dkg porcukor40 dkg vaj (20 dkg vajat és 20 dkg margarínt használtam)csipetnyi só2 tojás1 teáskáskanál vaníliaaroma--- Krém:25 dkg krémes túró50 dkg mascarpone6 dl tejszín (33%-os)1 csomag habfixáló7 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint több - kevesebb)1 csomag vaníliáscukorkevés citromhéj--- Díszítéshez:gyümölcs
(eper, áfonya), habcsók, makaronok, töltött ostyarudacskák, stb.A
tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk, minden részt külön folpack fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.Azután a tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk akkorára, hogy az adott számot ki tudjuk belőle vágni egy előre papírból kivágott sablon szerint. (Én először a 7-es számot vágtam ki, és az abból visszamaradt levágott részt az egyik 6-os számhoz való tésztához gyúrtam, a másik 7-esből levágottakat a másik 6-oshoz gyúrtam hozzá, mivel azok több tésztát kívántak.) Azon a sütőpapíron hagyva (csak a levágott részeket eltávolítva) áthúzzuk egy tepsi hátuljára a kivágott számokat és előmelegített sütőben (200 fokon) aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.A krémhez a túrót, mascarponét a por- és vaníliáscukrot összekevertem. A tejszínt habbá vertem a habfixálóval, majd a mascarpónés masszába forgattam.Összeállítás:Az egyik számot a tálcára nyomott kis krémmel odaragasztjuk a tálcára, hogy a töltésnál ne emeljük fel a tésztaszámot. Egy sima csővel ellátott habzsákból kinyomjuk a krémet a tésztalapra (én itt még nyomkodtam kisebb áfonyaszemeket a krémkupackák közé. Rátesszük a másik tésztaszámot, majd erre szintén krémet nyomunk. Tetejét tetszés szerint dekoráljuk.