Répatorta mascarponés krémmel

  • 2019.04.20.
  • 7

Hozzávalók:- A tortalaphoz: (26 cm-es formához)7 tojás sárgája20 dkg kristálycukorkéshegynyi őrölt fahéjkéshegynyi gyömbérporkéshegynyi őrölt kardamom20 dkg finomra reszelt sárgarépa24 dkg darált dió (én most 12 dkg diót és 12 dkg mandulát használtam)5 dkg rétesliszt5 dkg zsemlemorzsa1 narancs lereszelt héja1 púposabb teáskanál sütőpor5 tojás fehérjéből (nem elírás, 5 fehérhje volt az eredeti receptben is!) 10 dkg kristálycukorral vert habKrém:50 dkg mascarpone5 dl tejszín (33%-os)2 csomag habfixáló8 dkg porcukor3-4 mokkáskanál narancsaromaA tortaforma aljába sütőpapírt vágtam (alatta picit a forma alját kicsit bevajajtam,hogy ne csúszkáljon a sütőpapírkör). A forma aldalára nem kell papír, nem kell kivajazni sem.A sütőt bekapcsoltam 190 fokra.A lisztet, zsemlemorzsát összekevertem egy tálban a fűszerekkel, darált dióval, sütőporral.A meghámozott sárgarépát finomra reszeltem.A tojássárgákat a cukkorral kifehéredésig kevertem. Hozzáadtam ezután a reszelt sárgarépát, és a lisztes keveréket. Közben felvertem a tojásfehérjékből a habot csipetnyi sóval, és kanalanként hozzávertem a 10 dkg kristálycukrot is. A felvert habot óvatosan a tojássárgás-répás masszába forgattam, majd az egészet az előkészített tortaformába simítottam. Betettem az előmelegített sütőbe és kb. 50 perc alatt megsütöttem (tűpróbával ellenőrizzük hogy átsült e). Hagytam sütés után 10 percet a formában, majd óvatosan egy késsel meglazítottam a tortaforma oldalán a tortalapot, és szétnyitottam a karikát. Hagytam rácson kihűlni. Ha kihűlt, két lapra vágtam.A krémhez a mascarpónét kikevertem a porcukorral és a narancsaromával. A tejszínt a habfixálóval habbá vertem,majd óvatosan a mascarpónéba forgattam.A krém felét az alsó tésztalapra nyomkodom egy vastagabb sima csővel ellátott nyomózsák segítségével, ráhelyezem a másik tésztalapot, arra pedig rányomkodom a krémmásik felét. Tetejét én most apróra vágott pisztáciával szórtam meg. Jobb ha kicsit hagyjuk állni, hogy kicsit összeérjenek az ízek.