Fahéjas csavart kalács

  • 2019.04.21.
  • 7

Hozzávalók: (2 kalácshoz)240 ml langyos tej (+ szükség szerint esetleg 2-3 evőkanálnyi, függ a liszt minőségétől)8 dkg kristálycukor26 g friss élesztő64 dkg liszt (fele rétesliszt, fele pedig simaliszt)11 dkg olvasztott vaj1 egész tojás
1 citrom reszelt héja1 mokkáskanál sóTöltelék:10 dkg vaj24 dkg kristálycukor6 teáskanál fahéjA tészta hozzávalóiból bedagasztottam a tésztát,hagytam kelni (kb. 1 órát).Közben a töltelékhez a vajat kicsit mikróban olvasztóprogramon pár másodpercet hagytam megpuhulni . Utána hozzáadtam a kristálycukrot és a fahéjat, kikevertem.Amikor a tészta megkelt, kétfelé osztottam, szilikon lapon vékonyra kinyújtottam (a szilikonon nem kellett aláliszteznem sem).
Megkentem a töltelék felével, szorosan feltekertem.
majd a tekercset kettévágtam teljes hosszában (megj.: a tészta széle felül legyen középen és az mellett vágom ketté) . X alakban
egymásra helyeztem a két félrudat, és a közepétől kiindulva megtekertem, úgy, hogy a vágott felület mindig felfelé kerüljön (ennél a receptnél vannak képek a készítésről).
Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tettem. Kb. 40 percet hagytam ígykelni, majd 170 fokos előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütöttem. 10 percet hagytam sütés után a formában, majda papír segítségével kiemeltemegy rácsra és hagytam kihűlni.

Címkék

Fahéj Kalács