Csavart kalács (mákos-marcipános és mandulás-marcipános töltelékkel)

  • 2019.02.05.
  • 6

Hozzávalók: (2 kalácshoz)A tésztához:240 ml langyos tej8 dkg kristálycukor26 g friss élesztő64 dkg liszt (fele rétesliszt, fele pedig simaliszt)11 dkg olvasztott vaj1 egész tojás + 1 sárgája1 mokkáskanál sófél citrom reszelt héjaA mandulás-marcipános töltelékhez (1 kalácshoz):25 dkg mandula (előtte kicsit teflonserpenyőben szárazon megpirítottam, csak amíg illatozni kezd)20 dkg marcipánmassza1 dl tej2 evőkanál kristálycukor2 dkg Rama margarín1-2 evőkanál rumA mákos-marcipános töltelékhez (1 kalácshoz):20 dkg darált mák1 dl tej (+ még szükség szerint,hogy kenhető legyen a töltelék)3-4 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)2 dkg Rama margarínfél citrom reszelt héjaA tészta hozzávalóiból bedagasztottam a tésztát,hagytam kelni (kb. 1 órát).Közben elkészítettetm a töltelékeket: a tejet melegedni tettem,beletettem a kockákra vágott marcipánt,hagytam feloldódni, közben kevertem. Mikor feloldódott, hozzáadtam a cukrot, a ledarált mandulát /a mákoshoz a mákot / , Rama-t, rumot /a mákoshoz citromhéjat/. Megj.: nekem a mákoshoz még kellett tejet hozzáadnom, hogy kenhető legyen, mert túl száraz (morzsás állagú) volt. Mindkét tölteléket hagytam teljesen kihűlni.Amikor a tészta megkelt, kétfelé osztottam, szilikon lapon vékonyra kinyújtottam (a szilikonon nem kellett aláliszteznem sem), megkentem a töltelékkel, szorosan feltekertem, majd a tekercset kettévágtam teljes hosszában. X alakban (a képen látható módon) egymásra helyeztem a két félrudat, és a közepétől kiindulva megtekertem, úgy, hogy a vágott felület mindig felfelé kerüljön.A végeket összecsíptem, és behelyeztem a sütőpapírral kibélelt formába. Hagytam kelni letakarva (kb. 35-40 percet), közben a sütőt előmelegítettem 175 fokra. A megkelt kalácsot lekentem tojássárgájával, amit 1 evőkanál tejjel villával felvertem. Betettem az előmelegített sütőbe. Kb. 50-55 perc alatt megsütöttem (ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le).