Sertésszűz (ringló)szilvamártással
- 2018.11.19.
- 9
Hozzávalók:sertésszűz (nálam 2 db)baconszalonna szeletek (kb. 20 dkg)só, borskevés olajA mártáshoz:kb. fél kg (ringló)szilvaegy kisebb salottahagyma1
gerezd fokhagymacsipetnyi őrölt szegfűszegkevés csiliőrölt bors (citromos borsot használtam)só ízlés szerintízlés szerint cukor (barnacukrot használtam)kevés vízolajA mártáshoz a felkockázott hagymát kevés olajon üvegesre pároltam. Azután hozzáadtam a kockákra vágott ringlószilvát, felaprított fokhagymát, megszórtam barnacukorral, pár percet kevergetve hagytam karamellizálódni a cukrot, majd felöntöttem kevés vízzel, picit megsóztam, ízesítettem csipetnyi őrölt szegfűszeggel, csilivel, borssal. Hagytam puhára főni, majd botmixerrel pürésítettem, ha kell, utánaízesítem.A sütőt bekapcsoltam 170 fokra. A
sertésszüzet kb. kétujjnyi szeletekre vágtam. A medailonokat körbetekertem baconszalonnával (némelyik baconszeletet ketté is vágtam), fogpiszkálóval rögzítettem. Sóztam, borsoztam. Kevés felhevített olajon mindkét oldalukon megpirítottam. Kiszedtem egy kisebb tepsibe, alufóliával letakartam és betettem az előmelegített sütőbe 10-15 percre.A kész medailonokat sült krumplival és a szilvamártással tálaltam.