Epres-mascarpones torta sütés nélkül

  • 2018.10.24.
  • 5

Hozzávalók: (22 cm-es tortaformához:--- A kekszes réteghez:25 dkg keksz (nekem maradék kakaós keksz és vajas keksz keveréke volt)10 dkg olvasztott, kihűlt vaj--- A mascarpones réteghez:2,5 dl tejszín (33%-os)50 dkg mascarpone1,5
teáskanál vaníliapaszta8 dkg porcukor1,5 dkg liofilizált eper (fagyasztással szárított eper)3 dkg Express zselatin fix (Dr. Oetker) (ez nem egész csomagnyi!!!)60 ml langyos víz--- Epres zseléréteghez:25 dkg eper (fagyasztott)ízlés szerint kristálycukorízlés szerint citromlé1,5 lap zselatin (Dr. Oetker)--- Díszítéshez:kókuszreszelékhabcsókA tortaforma aljába sütőpapírt vágtam, amit úgy tettem bele, hogy előtte vékonyan a forma alját kivajaztam, hogy a papír jól odatapadjon).A kekszet összetörtem- daráltam, elkevertem a kihűlt olvasztott vajjal és enyhén a forma aljába nyomkodtam egy kanál segítségével. Betettem a hűtőbe.A tejszínt habbá vertem. Egy másik tálban a mascarponet a vaníliapasztával, porcukorral és a szárított eperrel (kis darabokra vagdaltam) kikevertem, majd beleforgattam óvatosan a felvert tejszínhabot is. Egy kis tálkában a zselatinfixet elkevertem a tasakon levő utasítás szerint 60 ml langyos vízben és ezt is beleforgattam a mascarpones krémbe. A masszát a kekszes rétegre kentem, betettem a hűtőbe (egy éjjelre, vagy amíg jól meg nem dermed).Másnap az epret darabokra vagdaltam,ízlés szerint cukorral és citromlével összefőztem kicsit. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztattam. Mikor az eper kicsit összefőtt, levettem a tűzről, pár percet kevergetve hagytam kicsikét hűlni (de még meleg maradjon azért, hogy a zselatinlap elolvadhasson benne). A zselatinlapokat kinyomkodtam, elolvasztottam az eperpépben. Hagytam kicsit tovább hűlni, majd a megdermedt mascarponés krémre kentem. Újból ment a hűtőbe dermedni.Tálalás előtt a tortaforma peremén vékony pengéjű késsel körbevágtam
a tortát és levettem a peremet. A torta oldalát kókuszreszelékkel díszítettem, tetejét pedig habcsókokkal (némelyiket egészben hagyva, némelyikeket durvára tördelve (fontos: a habcsókot tálalás előtt rakjuk csak rá,mivel
magába szívja a nedvességet).Habcsók: 1 tojás fehérjét lemértem, dupla mennyiségű kristálcukrot külön kimértem. Elkezdtem a fehérjéből verni a habot,mikor már kezdett keményebb lenni, elkezdtem adagolni hozzá egy teáskanállal a cukrot,mindig jól elkeverve benne. Mikor már szép kemény és fényes volt a hab, pár csepp citromlevet is vertem hozzá. Nyomózsákba téve kicsi habcsókokat egy sütőpapíros tepsire (egy részét színezhetjük is). 90 fokos tepsiben szárítottam úgy, hogy a sütő ajtaját egy fakanállal résnyire kitámasztottam. Kb. 1-1,5 órát szárítottam, majd a sütőt kikapcsolva még hagytam a tepsit a sütőben.