Vaníliás fagyitorta -karamellel, mogyoróval, csokival

  • 2018.08.01.
  • 8

Előző nap megfőztem hozzá a cukrozott sűrített tejet (a konzervet vízbe téve 3 órát főztem).A kakaós piskótához: (ennél a receptnél levő muffin receptjét
készítettem, de felezve a menyiségeket - vagyis 1 tojásból, 20 cm-es tortaformában + mivel féltem, hogy túl vastag lesz, lett még 4 db minikuglóf is a tésztából).A vaníliás fagyihoz:250 ml tej500 ml tejszín8 tojás sárgája (ha nagyok, elég 7 db)180 g porcukor (legközelebb kicsit kevesebbet teszek - kb. 160 g-ot)1,5 teáskanál vaníliapaszta (vagy vaníliaaroma)+ ízlés szerint
pörkölt földimogyoró (sótlan)+ ízlés szerint étcsoki+ kevés kakaós vajaskekszA tejet és a tejszínt egy lábasban hagyjuk felforrni.Közben
porcukrot a tojássárgákkal és a vaníliapasztával habosra keverjük. A forró tejes-tejszínes keveréket egy merőkanállal lassan adagolva a cukros tojássárgához keverjük (kézi habverővel), majd az egészet egy tiszta lábasba átszűrjük, visszatesszük a tűzre és keverve főzzük, míg besűrűsödik. Kevergetve hagyjuk hűlni, majd egy műanyag dobozba öntjük, lefedjük, és betesszük a mélyhűtőbe amíg kissé megfagy(én félóránként átkevertem).Közben a mogyorót, a kakós vajaskekszet és a csokit durvára vagdaltam.Összeállítás:Az állítható tortakarikát egy tálcára tettem,
kibéleltem folpack fóliával, belehelyeztem a piskótát.A vaníliás fagyi 1/3-át rákentem, megszórtam mogyoróval, csokival, kakaós keksszel, rácsorgattam a karamellből, majd újra a fagyi 1/3-a, rá mogyoró, csoki, keksz, karamell, végűl rá a maradék fagyi, mogyoró, csoki, keksz. Betettem a mélyhűtőbe (én este csináltam, másnapra szépen megfagyott).Másnap kivettem a formából, felvert tejszínhabbal díszítettem. Újra betettem a mélyhűtőbe. Tálalás előtt kicsivel előbb kivettem, hogy szeletelhető legyen.

Címkék

Fagyi