Meggyes pite

  • 2018.06.06.
  • 5

Hozzávalók:( 24 cm-es piteforma)

- A linzertésztához:25 dkg simaliszt5 dkg porcukor12 dkg hideg! vaj1 tojás

- A mandulás (nálam most mogyorós) réteghez:10 dkg vaj15 dkg kristálycukor15 dkg darált mandula (nekem most nem volt, így mogyoróval helyettesítettem)1 egész tojás1 tojás fehérje2 teáskanál liszt1 teáskanál kukoricakeményítőkevés mandulalikőr - ezt én most nem tettem, de ha mandulával fogom csinálni, teszek bele+ magozott meggy a tetejére (nem mértem)A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fólába csomagolva hűtőbe tesszük félórára.Közben kimagozzuk a meggyet.A linzertésztát két sütőpapír között kör alakúra kinyújtjuk akkorára, hogy a piteforma oldalát is befedje. Az egyik sütőpapír segítségével beterítjük a tésztát a kivajazott formába, szépen eligazítva a forma szélein is. Amíg elkészül a töltelék, addig betesszük így előkészítve a mélyhűtőbe.A töltelékhez a puha vajat a cukorral habosra keverjük. Kis adagokban hozzákeverjük az 1 egész tojást és 1 tojásfehérjét, azzal is jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a mandulát (nálam most mogyorót), a liszttelelkevert keményítőt.A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.A mélyhűtőből kivett,
megdermedt linzeralapot villával megszurkáljuk, rásimítjuk a mandulás (mogyorós) tölteléket. A tetejét kirakjuk a magozott meggyel. Az előmelegitett sütőbe toljuk és kb. 40-45 perc alatt megsütjük.