Írós tönkölykenyér

  • 2018.06.04.
  • 9

Hozzávalók:- Az öregtésztához:1 dl víz2 g friss élesztő15 dkg tönkölyliszt-ezeket összegyúrni, folpack fóliával letakarva
állni hagyni a konyhapulton egy éjszakát (nekem most csak 5 órát pihent, reggel 8-kor összeállítottam, majd délután 1-kor kezdtem neki a kenyértészta elkészítésének).- A kenyértésztához:15 dkg író2 evőkanál joghurtaz összes öregtészta1 teáskanál ecet1,5
teáskanál só2 evőkanál olaj35 dkg tönkölyliszt- géppel bedagasztottam a tésztát, majd átpakoltam kelesztőtálba és hagytam kelni, közben 3x még átgyúrtam. Utána megformáztam a cipót (én enyhén olajozott felületen formáztam),sütőpapírra tettem egy tálcára, letakartam konyharuhával. Kb. félórát hagytam kelni,
közben a sütőt egy fedeles tepsivel együtt előmelegítettem 220 fokra. Amikor megkelt, pengével 3 vágást csináltam rajta, a tepsibe helyeztem
a sütőpapír segítségével, vízzel lepermeteztem, rátettem a tepsi fedelét, és betettem a forró sütőbe. 20 perc után a tepsi fedelét levettem, majd úgy sütöttemtovább még kb. 15 percet (amíg szép pirosra nem sült. Mikor elkészült, rácsra tettem, hideg vízzel lepermeteztem és hagytam teljesen kihűlni.