Fonott kalács aszalt gyümölcsökkel

  • 2018.06.09.
  • 8

Hozzávalók:3 dl tej zsíros tej2 evőkanál kristálycukor1,5 dkg friss élesztő1 egész kisebb tojás4 dkg olvasztott vaj40 dkg finomliszt (én még tettem hozzá a dagasztásnál 1 csapott evőkanálnyit)csipetnyi sóízlés szerint kevéske reszelt citromhéj (én most nem tettem,nem volt itthon, helyette tettem ízesítésnek 1 csapott mokkáskanálnyi őrölt kardamom-ot)8 dkg aszalt gyümölcs (lehet kevert is, én tettem aszalt áfonyát, aszalt sárgabarackot, mazsolát)+ 1 tojássárgája kevéske tejjel elkeverve a lekenéshezA cukros, lagyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.Addig kimértem a lisztet, átszitáltam.Kimértem a vajat is és mikróban felolvasztottam.Amikor az élesztő felfutott,hozzáadtam a tojást,
az átszitált lisztet, csipetnyi sót, és elkezdtem géppel dagasztani. Mikor már kicsit kezdett összeállni a tészta, hozzáadtam az olvasztott, kihűlt vajat is és tovább dagasztottam. A dagasztás vége felé hozzáadtam az aszalt gyümölcsöket, pár percet még dagasztottam, majd kelesztőtálba átpakoltam a tésztát, és hagytam kelni 1 órát, de közben 20 percenként átgyúrtam.Amikor megkelt, 3 egyenlő részre osztottam.
Először gombócokat formáztam, majd rudakká sodortam őket és összefontam. Egy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába tettem, letakarva hagytam kelni kb. 35-40 percet. Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra.A megkelt kalácsot lekentem egy kevés tejjel elkevert tojássárgájával, és betettem az előmelegített sütőbe. (Nekem kb. 40 perc alatt sült meg- sütőtől függ.) Ha nagyon pirulna a teteje a sütésnél, takarjuk le alufóliával.Mi vajjal megkenve és friss
Csokis-rumos meggylekvárral
ettük, hozzá egy csésze hideg tej...