Öregtésztás kenyér (többféle liszttel)

  • 2018.03.14.
  • 3

Hozzávalók:---

Az öregtésztához:95 g víz2 g friss élesztő80 g BL80-as kenyérliszt80 g tönkölybúzaliszt- ezt este összegyúrtam és egy műanyag tálban, folpack foliával letakarva hagytam másnapig a konyhapulton.---

Másnap a kenyérhez:0,5 dl görög joghurt2,7 dl víz12 g friss élesztő1 teáskanál mézaz összes öregtészta2 evőkanál olaj200 g BL80-as kenyérliszt100 g teljeskiőrlésű rozsliszt100 g tönköly simaliszt100 g tönköly rétesliszt1 teáskanál utifűmaghéj2 teáskanál só2 evőkanál magkeverék (nálam fekete és fehér szezámmag, lenmag)+
magkeverék a meghempergetéshez (szezámmag, zabpehely, mák)Géppel kidolgoztam a tésztát, kiolajozott kelesztőtálba pakoltam, hagytam kelni 1 órát, közben 2x átgyúrtam.Mikor megkelt, megformáztam a kenyeret (nem liszteztem a felületet, szépen lehetett vele dolgozni, nem ragadt) és jól
megforgattam-meghempergettem tetszés szerinti magkeverékben, kissé belenyomkodva (ehhez is fekete- és fehér szezámmagot, mákot, kevés zabpelyhet használtam). Egy sütőpapírra tettem, amin hagyom letakarva kelni és majd ezzel a papírral teszem az előmelegített tepsibe. (Kb. 45-50 percet hagytam kelni.) Közben a sütőt egy fedeles tepsivel együtt előmelegítettem 230 fokra. A megkelt kenyeret pengével bevágtam, vízzel alaposan lespricceltem. A forró tepsibe tettem a papírral együtt a kenyeret, a tepsi fedelét is lespricceltem vízzel, gyorsan lecsuktam és betettem sütni. 20 perc után a tepsi fedelét levettemés úgy sütöttem tovább. A vége felé a kenyeret levettem a papírról és csak úgy, tepsi nélkül még sütöttem csak a rácson, hogy oldalról is szép pirosra sülhessen (elég nagy kenyérke lett).