Fahéjas fonott kalács

  • 2018.02.09.
  • 6

Hozzávalók:---

A tésztához:120 ml tej4 dkg kristálycukor13 g friss élesztő32 dkg liszt (fele rétes-,
fele simaliszt)5,5 dkg olvasztott vaj1 egész tojás1 csapott mokkáskanál só---

A fahéjas szóráshoz:120 ml cukor (fele barnacukor, fele kristálycukor)1 teáskanál fahéj4 dkg olvasztott vaj+ 1-2 teáskanál réteslisztA langyos tejbe tettem a cukorból 1 evőkanálnyit, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.Azután hozzáadtam a maradék cukrot, tojást, lisztet, sót, az olvasztott vajat és géppel kidolgoztam a tésztát. (Én mindig kb.8-10 percenként újra bekapcsolom a dagasztógépet, 3x szoktam általában.) Azután kelesztőtálba átpakolom a tésztát, hagyom kelni, itt is még 2x kézzel kicsit átgyúrom.)Közben a szóráshoz a cukrot összekeverem a fahéjjal. A vajat megolvasztom.Mikor a tészta megkelt, 3 egyenlő részre osztottam, gombócokat formáztam (a tésztával nagyon jó dolgozni, lisztezni egyáltalán nem kellett, nem tapadt), pár percet letakarva pihentettem. Azután (szintén lisztezés nélkül) rudakat sodortam a gombócokból (kb. 36-38 cm).A rudakat minden oldalukról bekentem az olvasztott vajjal, majd többször meghempergettem a fahéjas cukorban, enyhén belenyomkodva, majd a 3 rudat befontam. Egy sütőpapírra tettem. Letakarva hagytam kelni kb. 30 percet.Közben a maradék fahéjas cukorhoz (+ a tábláról a forgatás után visszamaradt cukrot is visszatettem a tálkába) hozzáadtam 1-2 teáskanál réteslisztet és az olvasztott vaj maradékát, összekevertem.Amíg kelt a kalács, előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Gondoltam, most kipróbálom a kalács sütését úgy, mint ahogy a kenyeret szoktam sütni - fedeles tepsiben. Így a sütő előmelegítésével együtt a tepsit is betettem melegedni.Amikor megkelt a kalács, a fahéjas-vajas-lisztes morzsát rámorzsoltam a tetejére. Amikor a sütő elérte a hőfokot, kivettem a tepsit, és a sütőpapírral átemeltem a kalácsot a tepsibe, rátettem a fedelét és betettem sülni. 15 perc után a tepsi fedelét levettem, és úgy sütöttem tovább.(A receptet egy külföldi oldalon láttam, azt alakítottam át kicsit.)

Címkék

Fahéj Kalács