Karácsonyi almadzsem

  • 2017.12.05.
  • 1

Hozzávalók:75 dkg alma (tisztán mérve)2,5 dl frissen facsart narancslé1
citrom leve50 dkg befőző cukor 2:1 (Dr. Oetker)2 evőkanál cukor3 db fahéjrúd1 csillagánizs1 rúd vanília - a magjait kikaparva hozzáadni, a héját pedig szintén beledobni, hogy kifőjjönkevés frissen reszelt gyömbér2 teáskanál amaretto8 dkg pirított, vágott mandulaA hámozott mandulát egy serpenyőben aranybarnára pirítottam (kevergetve, hogy meg ne égjen, mert keserű lesz). Kihűtöttem, majd durvára vagdaltam.Az almát meghámoztam, kis kockákra vágtam.A 2 evőkanál cukrot egy fazékban hagytam karamellizálódni, majd felöntöttem a narancslével, hagytam a karamellt felolvadni benne. Azután hozzáadtam az almát és a fűszereket (a mandula és az amaretto kivételével). Hagytam kis lángon főni kb 15 percet, többször megkeverve, amíg az alma kicsit szétfő. Ezután hozzáadtam a befőzőcukrot, az újraforrástól számítva kb 5 percet főztem, néha megkeverve,végül hozzáadtam az amarettot, és a vágott mandulát. A fahéjat, a vaníliarúd héját és a csillagánizst kivettem belőle. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam, majd 10 percre fejreállítottam az üvegeket.6 üvegecskével
(kb. 1,8 - 2 dl-es) lett belőle.