Mákos és gesztenyés rétes

  • 2017.11.11.
  • 9

Elvileg a gesztenyés rétest szerettem volna kipróbálni, amit
itt
találtam, de mivel a férjem és a kisebbik fiam mákrajongók, akkor úgy döntöttem két rudat csinálok mákosat, kettőt pedig gesztenyéset. Végül egy kicsit változtattam a gesztenyés tölteléknél is, de nem sokat.Hozzávalók:1 csomag réteslap (Lidl, 8 db lap van benne, 4 rúd réteshez)darált mák (ezt nem mértem)kristálycukor1 üveg magozott meggykompót (720 ml-es, Lidl)1 csomag gesztenyepüré (Lidl, 25 dkg)5 dkg zsemlemorzsa5 dkg darált dió (én most mandulát tettem)olvasztott vajolajA meggyet egy szitába téve lecsepegtettem.A darált mákot kristálycukorral (ízlés szerint) összekevertem.A gesztenyés töltelékhez a zsemlemorzsát 2 evőkanál kristálycukorral és a darált mandulával összekevertem, a gesztenyét (fagyosan) nagy lyukú reszelőn belereszeltem és villával összekevertem (hogy morzsás állagú maradt).A vajat
megolvasztottam.Egy réteslapot nedves konyharuhára fektettem, megkentem olvasztott vajjal, ráfektettem egy másik lapot. Újra megkentem vajjal, rászórtam a gesztenyés töltelék felét, rászórtam a lecsepegtetett meggy 1/4-ét, és a konyharuha segítségével feltekertem, sütőpapíros tepsire tettem. Agyanígy elkészítettem a másik gesztenyés rétest is, majd a két rúd mákos rétest is (megj.: a mákos tölteléket még feltekerés előtt meglocsoltam olajjal és úgy szórtam rá a meggyet).Tetejüket is megkentem olvasztott vajjal, és előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.