Kulajda - cseh kapros, tejfölös gombaleves

  • 2017.10.08.
  • 0

Hozzávalók:6 db közepes krumpli25 dkg barna champignon gomba (csiperke) - én apróbbakot választottam,
de készíthetjük bármilyen erdei gombával is1 hagyma2 leveskocka (csirkéset használtam én)sóőrölt köménymag3 babérlevél2 púposabb evőkanál finomliszt (én most teljeskiőrlésű sima tönkölylisztet használtam)2 - 2,5 dl tejföl (20%-osat használtam)kapor (én fagyasztottat tettem)ízlés szerint ecet (nem egész 1 evőkanállal tettem)kevés olaj3 keményre főtt tojásA megtisztított gombát felszeleteltem.A krumplit meghámoztam,kisebb kockákra vágtam.A hagymát megpucoltam, apró kockákra vágtam.A hagymát nagyon kevés olajon üvegesre pároltam, felöntöttem kb. 1,5 liter vízzel, rögtön beleraktam a krumplikockákat és felszeletelt gombát. Beletettem 2 leveskockát, 3 babérlevelet, kb. két csipetnyi őrölt köményt. Hagytam felforrni, kóstolás után még picit megsóztam, majd minimum lángon főztem tovább, amíg a krumpli megpuhult.Addig a tejfölben elkevertem a lisztet. Amikor a krumpli és a gomba is megpuhult, a tejfölös habaráshoz tettem a forró léből és elkevertem (hogy kicsit kiegyenlítődjön a hő, különben összekapódik a tejföl a forró levesben), majd besűrűsítettem vele a levest. Kicsit még kis lángon hagytam főni, utánaízesítettem még ha kellett, és ha netán túl sűrű, pici vízzel még hígítom. Amikor a tűzről levettem, ízlés szerint ecettel és apróra vágott kaporral ízesítettem.A végén 3 keményre főtt tojást kis kockákra vágva szintén a levesbe kevertem óvatosan. Tálalásnál
még pici kaporral megszórtam.

Címkék

Levesek Gomba