Krumplis torta citrommázzal

  • 2017.07.20.
  • 7

Hozzávalók:3 tojás75 g margarín150 g kristálycukor1,5 csomag vaníliáscukorcitromhéj300 g főtt krumpli (már főzés után, meghámozva mérve)pár csepp mandulaaroma (2-3 csepp)37 g búzadara38 g rétesliszt3/4 csomag sütőpor80 g darált mandula (esteleg dió, vagy mogyoró)A citrommázhoz:kb. 220 - 240 g átszitált porcukorcitromlé+ díszítéshez
kevés vagdalt mandulaA krumplit előző nap héjában megfőztem.Másnap meghámoztam, apró lyukú reszelőn lereszeltem.A lisztet, búzadarát, sütőport és a nem hámozott darált mandulát összekevertem.A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.Előkészítettem egy 24 cm-es tortaformát (én állítható tortakarikát használtam, azt rátettem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ha kapcsos formában készítjük, akkor is csak az aljára tegyünk sütőpapírt, oldalát nem kell kikenni.A margarint habosra kevertem 100 g kristálycukorral, vaniláscukorral, majd egyenként belekevertem a tojások sárgáit is és a citromhéjat.
Belekevertem a finomrareszelt krumplit és pár csepp mandulaaromát (nem zöldet).A fehérjéket csipetnyi sóval elkezdtem habbá verni, adagokban hozzávertem a maradék 50 g kristálycukrot is.A habot óvatosan a tojássárgás masszába forgattam. Belesimítottam a formába és az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöttem. Hagytam kihűlni.Amikor teljesen kihűlt, leöntöttem citrommázzal (a szitált porcukrot simára kevertem annyi citromlével, hogy ne túl folyós mázat kapjak). A még puha mázba a torta szélére körben vágott mandulát szórtam. Hagytam megszilárdulni a mázat.

Címkék

Torta Krumpli