Medvehagymás csíkos kalács

  • 2017.03.31.
  • 0

Medvehagymás kalácsreceptet keresgéltem a neten. Találtam többfélét,végül magam kombináltam össze több receptből. Pár napja csináltam
öregtésztát Limara receptje
szerint, így a kalácsot is öregtésztával szerettem volna. Szintén Limara oldalán találtam is
kalácsot öregtésztával, azt alakítottam át kicsikét.Hozzávalók: (2 kalácshoz)60 dkg finomliszt (+ szükség szerint még pár evőkanálnyi)23 dkg öregtészta1 teáskanál cukorkb. 4,5 dl tej22 g friss élesztő2 kicsi tojás (vagy 1 nagy)2 púpos teáskanál só7,5 dkg olvasztott vaj5 dkg medvehagyma2 teáskanál tökmagolaj+ tojás a lekenéshezszezámmag a szóráshozA hozzávalókból
(a medvehagymán és a tökmagolajon kívül) géppel bedagasztottam a tésztát.
Két részre osztottam. Az egyik felébe beledagasztottam a medvehagymát, amit a tökmagolajjal együtt botmixerrel pürésítettem (ehhez a medvehagymás tésztához még fog kelleni lisztet hozzáadni, mivel a medvahagymától nagyon ellágyul a tészta!!!). A fehér és a medvehagymás tésztát külön külün tálba raktam, majd letakarva hagytam kelni.Amikor megkelt, a fehér és a zöld tésztát is két részre osztottam. Az egyik fehér tésztát kinyújtottam, ráfektettem egy ugyanolyan nagyságúra nyújtott zöld tésztát, feltekertem, majd egy sütőpapírral bélelt formába tettem. Ugyanígy a másik kalácsot is előkészítettem. Letakarva hagytam újra kelni (kb 45 percet). Közben a sütőt bekapcsoltam 180 fokra. Amikor a kalácsok megkeltek, lekentem felvert tojással, megszórtam fehér és fekete szezámmaggal. Beraktam az előmelegített sütőbe és kb. 50 perc alatt szép pirosra sütöttem.Az öregtészta recepteje (Limarától
- érdemes ott az ő oldalán elolvasni a tapasztalatait hozzá)50 dkg finomliszt3 dl vízfél teáskanál só1 dkg friss élesztő-ezeket tésztává dolgozni, majd egy fedeles tálban letakarva hagyni másnapig a konyhapulton. (Hűtőben tartva akár 10 napig is tárolható.)