Sajtos pogácsa

  • 2016.10.01.
  • 1

A recept eredetije
innen. Nagyon minimálisan változtattam csak. Ahogy nálam készűlt:Hozzávalók:50 dkg simaliszt25 dkg margarín25 dkg tejföl15 g só (1 enyhén púpos teáskanál)10 g kristálycukor (1 teáskanál)1 tojás sárgája25 g friss élesztő2 közepes, előző nap héjában főzött krumpli2-3 evőkanál zsír (én most kacsazsírt tettem, de lehet disznózsír is)1 csomag reszelt Grana Padano sajt (10 dkg, Lidl)A pogácsák lekenéséhez és szórásához:1 tojás fehérje1 evőkanál tej (vagy tejszín, én tejet tettem)szezámmag, durva szemű só, aprított tökmag (vagy ízlés szerinti magok)A tejfölben elkevertem az élesztőt, cukrot, tojássárgát.A lisztbe belekevertem a sót, a margarinnal összemorzsoltam, majd hozzáadtam a tejfölös keveréket is, összegyúrtam. (Az eredeti recept még írt 1 evőkanál zsírt is a tésztába, én azt már nem tettem bele. ) Letakarva egy éjszakára hűtőbe raktam.Másnap kinyújtottam, a tészta felére rákentem a zsírt, ráreszeltem a krumplit (először apró lyúkún kezdtem, de nem nagyon ment, így aztán a nagyobb lyukún reszeltem), a tészta másik, üres felét ráhajtottam, majd balról az 1/3-át ráhajtottam, végül a jobb oldali 1/3-ot a tetejére. Kinyújtottam kb. 1,5 cm vastagra, lekentem a tojásfehérje - tej keverékével, megszórtam magokkal. Ekkor ki lehet szaggatni pogácsaszaggatóval, de én most 3x3 cm-es négyzetekre vágtam, hogy ne legyen hulladék, majd sütőpapíros tepsire raktam.
(Megj.: kicsit szétdőltek, legközelebb 4x4 cm-es négyzeteket vágok, de így is kapósak lettek.)Én 200 fokos előmelegített sütőben sütöttem kb. 25 percig.