Narancsszószos sertésszűz

  • 2016.07.03.
  • 3

A recept
innen.Hozzávalók:1 sertésszűzA páchoz:12 dkg narancslekvár2 narancs leve (az eredeti recept a héját is írja, de nekem házi narancslekvárom volt, amiben már jócskán volt narancshéj, így én most a héját nem reszeltem bele, nehogy túl keserű legyen a szósz)1 dkg reszelt friss gyömbér2 evőkanál szójaszósz1,5 evőkanál balzsamecet2 evőkanál mustár2 evőkanál olaj1 csapott teáskanál sófrissen őrölt borsegy nagyon kicsi csilipaprika (az eredeti receptben nem szerepelt, nálunk mindenki szereti a kissé csípős ételeket, ezért tettem bele)A pác hozzávalóit jól összekevertem.A megmosott, szárazra törölt sertésszüzet beletettem egy kisebb, mély edénybe, ráöntöttem a pácot, jól megforgattam benne, majd folpack fóliával letakarva egy éjszakára beraktam a hűtőbe. Reggel újra jól átforgattam a pácban a húst.A húst kivettem a pácból, és egy serpenyőben kevés (1-2 evőkanál) felhevített olajon hirtelen megpirítottam minden oldalán, majd ráöntöttem a pácot, és lefedve kis lángon puhára pároltam (kb. 40 perc), majd ha már puha, kivettem, alufóliával letakartam. A visszamaradt pácot fedő nélkül hagytam még kissé föni, hogy szirup szerűre sűrűsödjön. Mivel nekem kissé rusztikus volt a szósz a lekvárban lévő narancshéjtól, így én botmixerrel pürésítettem (ez az eredeti receptben nem szerepelt). Krumplipürével és narancsos jégsalátával tálaltam.