Csirkés gyros

  • 2015.07.09.
  • 1

Hozzávalók:--- A pitához: (a pita receptje
Limara blogjáról
van)3 dl langyos víz1 teáskanál cukor3 dkg élesztő2 evőkanál olaj2 teáskanál só50 dkg liszt (simalisztet használtam)A hozzávalókból kidolgoztam a tésztát, hagytam kelesztőtálban kelni, majd 15 perc után újra átgyúrtam, megint hagytam kelni. Utána 8 db- ra osztottam a tésztát, gombócokká formáztam, hagytam 10 percig pihenni. Utána oválisra nyújtottam (kb. 2-3 mm), konyharuhával letakarva hagytam kelni 30 percet. Közben a sütőt előmelegítettem, majd tepsi nélkül, csak a sütő rácsán nálam kb. 6-8 perc alatt sültek meg (3 db fért nálam a rácsra egyszerre). Mikor megsültek, rácsra téve hagytam kihűlni.--- Hozzávalók a húshoz:1 kg csirkecombfiléízlés szerint gyros fűszerkeverék (én 5 teáskanállal tettem)1 evőkanál olajsó, bors, pici fokhagymaporA megmosott, szárazra törölt húst csíkokra vágtam, meglocsoltam olajjal, rászórtam a gyros fűszerkeveréket, jól összekevertem, és fóliával letakarva hűtőben pihentettem pár órát (mégjobb egész éjszakát). Utána egy serpenyőben kevés olajat hevítettem, rátettem a húst, hirtelen átpirítottam, sóztam, borsoztam, pici fokhagymaporrral megszórtam, fedővel letakarva puhára pároltam.--- Hozzávalók az öntethez:4 dl görög joghurtkevés tej (1-2 evőkanál, hogy kicsit folyósabb legyen az öntet)2 gerezd fokhagymasó, bors ízlés szerintapróra vágott metélőhagyma.- Az összes hozzávalót kikevertem, hagytam hűtőben összeérni az ízeket.--- Hozzávalók a zöldséges keverékhez: (ízlés szerinti zöldségek) - nálam a következők:kétféle fodros salátaparadicsompaprikasalátauborkahagyma-- a salátákat kis darabokra tépkedtem, a paradicsomokat, hagymát, uborkát félbe, majd vékony szeletekre vágtam, paprikát vékony csíkokra, mindet összekevertem,A piták tetejét éles késsel levágtam, tettem egy réteg zöldséget, egy réteg húst, pár teáskanál öntetet, újra zöldség,hús, öntet stb.Ha nincs időm pitát készíteni, akkor párolt rizzsel és a zoldségekkel tálalom: