Tormaszószos tarjaszeletek szalvétagombóccal

  • 2013.09.08.
  • 2

Hozzávalók:1-1,2 kg sertéstarjasó,őrölt fektebors,vegeta,olaj,2,5 dl tejszín,2 evőkanál simaliszt,reszelt friss torma ízlés szerint,csipetnyi kristálycukor.A szalvétagombóchoz: (3 db -hoz)15 db kifli (jobb az egy-két napos)6 db tojás3 dl tejsó,őrölt feketebors,vegeta,petrezselyemzöld.A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, széleken bevagdaljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd nagyon kevés olajon teflonserpenyőben
mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk.Egy lábasba rakjuk az így elősütött húsokat.A visszamaradt olajhoz vizet öntünk (kb. 3,5-4 dl), felforraljuk, kevés vegetát teszünk bele, majd a húsra öntjük, lefedve puhára pároljuk a húsokat.Közben lereszeljük a tormát. Amikor a hús puha, kiszedjük egy tányérra. A szaftba ízlés szerint teszünk a reszelt tormából, egyet forralunk rajta.A tejszínben csomómentesen elkeverjük a lisztet, egy - két szedőkanálnyi szaftot keverünk hozzá, hogy a hőt kissé kiegyenlítsük, majd hozzáöntjük a szafthoz, kevergetve besűrítjük. Ízlés szerint még tehetünk bele tormát, csipetnyi kristálycukrot, és még utánaízesítjük sóval, borssal ha szükséges.A szalvétagombóchoz a kifliket kb 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk.A tojásokat a tejjel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, kevés vegetát tehetünk bele. A kiflikockákra öntjük, jó sok apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele és óvatosan kézzel összeforgatjuk. Fél órát állni hagyjuk.Utána folpack fóliára halmozzuk a kiflikockák 1/3-át, nedves kézzel hengerré formáljuk, majd a fóliába csomagoljuk, a fólia segítségével még szépen megformázzuk, a széleken a fólián csomót kötünk. Ugyanígy elkészítjuk még a másik két hengert is. (Megj.: én még egy másik fóliába is be szoktam csomagolni a kis "hengereket", vagyis duplán becsomagolom.)Egy nagyobb edényben vizet forralunk (épp csak gyengén forrjon) és a hengereket belerakjuk, majd 30 percig főzzük, félidőben megfordítjuk őket. Ha kész, kicsomagoljuk őket, majd olajjal bekenjük. Enyhén olajozott késsel szeleteljük.

Címkék

Sertéshús