Diótorta

  • 2019.01.01.
  • 5

Különleges technikai tudást de még habverést sem igényel, ez a narancsos diótorta. A laktózmentes tejfölt ha vega tejfölre váltod, akkor máris megvan a tejfehérjementes változat. A legidőigényesebb mozzanat a diódarálás, ha ezt kihagynád és a 20 perces összekészítést 15-re csökkentenéd vedd a diót ledarálva.Nagyon jól bevált ünnepekkor mert könnyű, jót tesz neki ha a hűtőben áll, előre elkészíthető és mutatós a nagyszemű dióval a tetején.Hozzávalók:15 szeletes tortához:20 dkg teljeskiörlésű
liszt15 dkg ledarált dió15 dkg nádcukor (vagy xilit vagy eritrit)2 tojás3dl tejföl (laktózmentes vagy vegán)1 ek mézeskalácsfűszer1 narancs héja1 tk szódabikarbónaTortába a krém:0,8l rizstej (vagy laktózmentes)10 dkg durvára darált diópár szem dió a díszítéshez10 dkg búzadara1 zacskó vaníliás pudingpor10 dkg nádcukor vagy xilit1 naracs héjaElkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit keverjük jól el, majd süthetjük is. Úgy lesz magas emeletes a torta ha keskenyebb méretű tortaformában sütjük a 18-20 cm-esben. Ha nagyobb a tortaforma úgy is tökéletes lesz csak nem három hanem kétemeletes. Ha a kis formában sütjük akkor két részre kell választani a tésztát és egymás után megsütni. A nagyba mehet az egész egyben. 20-25 perc alatt megsül, utána hagyjuk rácson kihűlni. Míg sül addig összeállítjuk a krémet. A búzadarát 0,6l hideg tejjel együtt feltesszük főni a cukorral és a narancshéjjal és közben folyamatosan keverjük. A maradék tejet elkeverjük a pudingporral. Amikor a dara már puha akkor mehet bele a pudingporos tej. Ezt keverjük addig míg tejbegrízszerű sűrűséget nem érünk el. Tényleg legyen sűrű, tartsunk ki a keverés mellett mert ha híg, akkor nem
lesz kenhető a tortába a krém. Keverjük hozzá a diót. A tetejére is tegyünk krémet vagy ha magas és sok az emelet, akkor tehetünk rá porcukrot (őröljök meg a xilitet vagy a nádcukrot). Tegyünk ré pár szem diót dísznek. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.