Húsvéti fonott kalács

  • 2018.03.29.
  • 3

Ritkán eszik kalácsot az akinek ételallergiája van. Így aztán még ünnepibb a hangulat ha van rá idő hogy süssünk egy kalácsot otthon. Húsvéti vendégségbe is nagyon jó ajándék. Összefonni nem nehéz és a kakaós és vaníliás ízű tészta színei gyönyörűek együtt. Isteni puha, foszlós kalács lesz belőle! Kalácsra fel!Hozzávalók:Kakaós tésztához:25 dkg liszt (ételallergiádnak vagy fogyókúrádnak megfelelő süteményhez használható liszt)1 ek holland kakaópor vagy karobpor1 dl növényi tejszín1 dl növényi tej1,5 ek porcukor szemcséjűre őrölt cukor vagy édesítőfél csomag élesztőpor1 tk édesítő1 tojás sárgájaA tejet meglangyosítjuk, de ne túl melegre. A kis kanál édesítőt elkeverjük benne, majd hozzáöntjük az élesztőport. Elkeverjük és 3-5 percig hagyjuk hogy az élesztő felfusson azaz megdagadjon egy kicsit. Közben, egy nagy tálban, a tojás sárgáját és a finomra őrölt édesítőt összeverjük, majd a tejszínt is hozzáadjuk. Összekeverjük. Jöhet bele a felfutott élesztő a tejjel együtt. Összekeverjük. Egy másik tálban kimérjük a lisztet és hozzákeverjük a kakaóport. Egy kis szita segítségével, a lisztes kakaót elkezdjük apránként beleszitálni a tejszínes-élesztős folyadékba. Szitálunk, elkeverjük, szitálunk, elkeverjük míg el nem fogy. A végére egy jól dagasztható masszát kapunk. Ezt még dagasztjuk addig míg egyértelműen leválik a tál oldaláról 5-8 perc. Nem muszáj kézzel lehet géppel is. Letakarjuk és langyos helyen kelesztjük egy órát.Vaníliás tészta:minden teljesen ugyanaz, kivéve hogy a liszthez nem kakaóport szórunk hanem egy csomag vaníliás cukrot, vagy pár csepp vaníliakivonatot.Ugyanúgy tésztát dagasztunk belőle, mint a kakaós részből. 1 órát kelesztjük.Ha letelt az egy óra akkor mindkét tésztából hosszúkás rudat nyújtunk és összefonjuk, Így tovább kelesztjük még 30 percet. Ha megkelt, tojás sárgájával a tetejét megkenjük.160 fokon légkeverés mellett 40-50 percig sütjük. Az elején szabadon, majd a félidő után alufóliával vagy tetővel lefedve sütjük tovább hogy ne égjen meg. Rácson kihűtjük és tálalhatjuk reggelire uzsonnára, bármikor. Isteni puha foszlós kalács.