Bogrács marhagulyás lencsével

  • 2016.10.05.
  • 2

Így ősszel még bőven bogrács-szezon van, jobbnál-jobb variációkat lehet kitalálni. Mi most egy marhapörkölt alapra tettünk sok zöldséget sütőtökös-paradicsomos sűrű szafttal sok lencsét. Szeretek előző nap felkészülni, hogy egy másnapi sok-sok órás bográcsozást a lehető legrövidebb időre lerövidítsek, elősütöttem a sütőtököt és megfőztem a lencsét a többit már csak egymásra kellett pakolni és isteni sokszemélyes ebédet kaptunk, amiből még a fagyasztóba is tettünk. Glutén-, tojás- és tejmentes étel.Hozzávalók:1 kg marhahús3 nagy fej vöröshagyma2 gerezd fokhagymapirospaprika (vagy grillfűszer) bőven több evőkanállalkis kókuszzsír a hús alákömény 2 kiskanállalHimalája só, borsegy bio vegeta kocka3 szál sárgarépa200 g
sűrű paradicsomlé200 g darabolt paradicsompüréegy egész sütőtökfél kiló lencseegy kisebb fej zelleregy kiló krumpli (lehet édesburgonya is)babérlevélElkészítés:előző nap reggel beáztattam a lencsét annyi vízbe hogy jól ellepje. Este leöntöttem róla a vizet majd másfélszer annyi vízben mint a lencse, sóval, borssal, 2-3 darab babérlevéllel feltettem főni. A sütőt előmelegítettem és a sütőtököt felkarikáztam, gerezdekre vágtam. Egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam a szeleteket és 40 perc alatt 180 fokon megsütöttem. Ezalatt a lencse is megfő. Hagytam kihűlni.Másnap reggel 9 körül feltettük a marhát főni a bográcsba. Azaz kis kókuszzsírra mikor már forró lett rádobtuk a felkockázott és besózott marhát majd amikor már a hús megfehéredett a melegtől rátettük az apróra vágott vöröshagymát és a felkarikázott sárgarépát is. Miután jól összemelegedtek mehetett hozzá a szétnyomott fokhagyma, a pirospaprika és a kömény is. Most kell nagyon keverni nehogy leégjen. Majd mehet rá annyi víz hogy elfedje a húst és ha a víz is forr egy bio zöldségkocka. Majd jön a tűzvigyázás, ha jó nagy a tűz, gyorsan fő, fontos hogy ha a levét elveszíti akkor pótoljuk. Mi csaltunk és vízforralóval előmelegítettük mindig a vizet hogy ezzel is turbósítsuk a folyamatot. Közben a sütőtököket kivájtam a héjából és így sütőtökpürét kaptam végül ezt a kétféle paradicsompürével elkevertem. Kb két és fél óra kellett a marhának és jöhettek bele a zöldségek. A zellereket nagyobb darabokra vágtam mert több gyerek is evett belőle és így nem kellett minden falatnál megbeszélnünk hogy akkor ez most krumpli-e vagy zeller mert a zellert mindenki kerülte aki 18 év alatt volt :) Aztán beletettük a krumplit is. Mikor megfőttek kb 30 perc, rátettük a sütőtökös paradicsommártást is és végül a lencsét. Közben persze mindig felöntöttük vízzel ha fogyni látszott és többször is megsóztuk. Végül fél 1-kor lettünk kész. Igazán büszke vagyok magunkra hogy ilyen "gyorsan" sikerült bográcsoznunk hogy normális ebéd időben enni is tudtunk ez talán még sosem jött össze csak kb délután 2-3-ra. Ezért mindig voltak B tervek hogy a gyerekek ebéd időben éhen ne halljanak. Azért Bea sütijét megettük szinte mind ebéd előtt, de ettől függetlenül mindenki nagy tányérral vagy kettővel :) is evett a gulyásból. kb 16 tányérnyi adag lett belőle.