Krumplis pogácsa

  • 2015.12.30.
  • 0

Valahogy úgy alakul hogy a nagy klasszikusokat sütöm, mint most a krumplis pogácsa. Ezek azok a receptek amiknek millióféle leírása van, én ezt anyukámtól kaptam ő ezt szokta sütni és ez egy juhtúrós pogácsából van átvariálva. Szerintem a sok recept közül az évek alatt ez az egyik legjobb, küldöm nektek szeretettel. Szilveszterre is szuper!Hozzávalók:350g liszt (glutenix, vagy ha nem gluténmenteset akarsz sütni akkor a fele teljes kiőrlésű a másik fele sima liszt)10 g Himalája só100g növényi margarin (nem hidrogénezett)150g burgonya (előre vízben megfőzve)1,5 dl rizstej10 g élesztő1 tojástojássárgája a pogácsák tetejének megkenéséhezElkészítés:az élesztőt a langyos rizstejben felfuttatjuk (azaz bele kell önteni a langyos rizstejbe az élesztőport vagy élesztőt belemorzsolni de ha nincs rizstejed akkor langyos vízbe is ugyanúgy fel fog futni). Ez kb 5 perc. A többi hozzávalót keverd össze és ha kész a közepére öntsd bele a a felfuttatott élesztőt az összes rizstejjel együtt. A növényi margarin elég lágy így ha gondolod tehetsz hozzá még egy pici lisztet hogy összeálljon, de miután a nyújtásnál is jó sok lisztet felvesz majd így ez nem szükséges, csak ha neked így túl lágynak tűnik és bizonytalan vagy.A sütőt pár percre elő melegítem aztán lezárom. A tésztát jól záródó edénybe teszem majd beteszem a langyos sütőbe. Hőálló tálat használj! 1 óra 30 percet kelesztem. Gyúródeszkára szedem és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval szaggatom ki a pogácsákat. A tészta alá lisztet szórok, hogy ne ragadjon le, és nyújtás közben is liszttel szórom a tészta tetejét hogy a nyújtófa ne ragadjon bele. Ha marad még tészta újra összegyúrom és újra kinyújtom majd szaggatom. Sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem, és tojás sárgájával megkenem a tetejét a pogácsáknak. 180 fokon légkeverésen, 30 percet sütöm. Két tepsi lesz belőle. Én ennek az adagnak a kétszeresét sütöttem vendégségre.