Tekercselés

  • 2019.01.14.
  • 9

A első babkám sütése óta nincs megállás. Imádok kelt tésztát édességeket készíteni, még ha kicsit sokat is kell rá várni, míg elkészül. Minden perce megéri a várakozást. Ez a tészta annyira jó szerintem, hogy bármelyik kelt tésztás édességhez bevethető, tehát a fantáziátokra van bízva, hogy ti mivel töltitek meg. Mivel nálam a kardamom nagy sztár, főleg így télvíz idején, így egyértelmű volt, hogy ezt használom.
Ha hétvégén meglepnétek a családotokat egy kis frissen sült finomsággal, akkor ezzel csigával tuti nyerők lesztek!Kardamomos diós kakaós tekercsHozzávalók:350 g finomliszt4 g só60 g cukor125 ml tej15 g élesztő1 citrom reszelt héja1 tojás1 tojás sárgája60 g puha vaja töltelékhez:80 g puha vaj50 g diópaszta vagy darált dió50 g porcukor15 g kakaópor1/2 kiskanál fahéjőrölt kardamom ízlés szerint (kb. fél mokkáskanál)A lisztet a sóval elkeverjük. Mélyedést készítünk a lisztbe és beleöntjük a tejet, az élesztőt, a tojásokat és a citrom reszelt héját. Géppel dagasztani kezdjük. 6 perc után három részleteben hozzáadjuk a vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot a tészta felvegye. A vajjal is dagasztjuk kb. 5 percig, majd lefedjük folpackkal és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.Másnap reggel kivesszük a tésztát a hűtőből és hidegen 35*50-es méretűre nyújtjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük és megkenjük vele a tésztát.
A tésztát felülről a harmadáig ráhajtjuk, majd az alsó részt is felhajtjuk. A tésztából 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Megfogunk egy tésztarudat, a két végénél ellentétes irányban elkezdjük tekerni, majd a megtekert tésztát csigává formázzuk, úgy hogy a végét aláhajtjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük és 60-80 percet kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 C-ra és a megkelt csigákat 15 perc alatt készre sütjük.