Francia apróság

  • 2019.01.10.
  • 7

Hogy mi is az a friand? Ha a saját szavaimmal kéne megfogalmaznom, akkor azt mondanám a hölgyről, hogy egy ízig-vérig teasütemény (nekem kávésütemény), ami tele van darált mandulával, jó sok vajjal -amitől olyan lágy, hogy az valami hihetetlen - és ehhez jön valami igazán savanykás gyümölcs, ami ellenpontoz az édes mellé.
Egyébként azt is mondhatnám, hogy olyan mint a madeleine vagy akár a financier, csak ovális formában sütik. Nekem egyelőre még nincs ilyen formám, de itt az ideje beszerezni, mert valami azt súgja, gyakran készül majd ilyen. :) Én most muffin formában sütöttem, de nehogy valaki muffinnak merje nevezni, mert ez nem az, ez annál sokkal de sokkal komolyabb!Kizárólag mandula, tojásfehérje, liszt, cukor és vaj kell hozzá, az összes többi ízesítő rátok van bízva. Én málnát és citromkrémet használtam, hogy meglegyen az édes-savanyú egyensúly. Az összeállítás
pedig gyerekjáték, tehát akár este meló után is nekieshettek, csak nehogy az egészet eltüntessétek :).Citromkrémes málnás friandHozzávalók:5 tojás fehérje150 g olvasztott vaj150 g darált mandula50 g finomliszt150 g porcukor2 evőkanál citromkrém36 szem málnaA porcukrot, a mandulát és a lisztet egy tálban keverjük össze.A tojásfehérjét kézi habverővel enyhén verjük fel. Nem kell kemény habot verni, éppen csak habosnak kell lennie. Öntsük bele a mandulás keveréket és a habverővel keverjük össze. Váltsunk spatulára és apránként öntsük hozzá a vajat. Mindig jól keverjük el, mielőtt a következő adagot beleöntenénk. Tejbegríz szerű lesz az állaga. A muffin formákat vastagon vajazzuk ki, de ha tutira akarunk menni, akkor tegyünk bele papírt, így nem ragad bele. Minden mélyedésbe tegyünk egy kanál tésztát, a közepébe egy kevés citromkrémet, majd a maradék tésztával fedjük le. Ha nem teszünk bele citromkrémet, akkor tehetünk a tésztába citromhéjat. A végén pakoljuk meg a málnaszemekkel.
200 C-es előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd vegyük vissza 180 C-ra és még kb. 5 percig süssük tovább. Porcukorral tálaljuk.