Falatnyi Sorrento

  • 2018.09.17.
  • 7

Mindig is rajongtam a citrom ízéért, illatáért, a sorrentói kiruccanásunk után azonban szinte szerelmes lettem az igazi nagybetűs CITROMBA, ami nemcsak olyan zamatos, hogy összefut az ember szájában a nyál, hanem Sorrentoban egyenesen az utcákon terem, úgy mint nálunk mondjuk a tölgyfákon a makk. Mondjuk az meg nem is én lennék, ha nem csempésztem volna belőle haza néhány méretes példányt a hátizsákomban. Egyébként sosem hittem volna, hogy ekkora különbség lehet citrom és citrom között. Már amikor a héját reszeltem
(najó igazából már akkor mikor odakint először beleszagoltam a héjába) tudtam, hogy ez a keksz minden eddiginél finomabb lesz és amikor kisült nem is kellett csalódnom. Még fél óra múlva is éreztem a számban a citrom erőteljes ízét. Szóval azt javaslom mindenkinek, hogy irány Sorrento (nápolyi desztinációval), ott természetesen ingyen szerezzétek be a legjobb alapanyagot és süssétek meg belőle ezt a varázslatos kekszet.Citromkrémes kekszHozzávalók:a tésztához:360 g finomliszt180 g porcukor160 g hideg vaj1 csipet só2 kicsi tojás2 citrom reszelt héjaa krémhez:100 g citromlé3 db tojás (150 g)10 g keményítő100 g cukorporcukor a szóráshozElőször a tésztát készítjük el. A lisztet, a porcukrot és a sót összekeverjük. Belekockázzuk a vajat és morzsásra keverjük. A tojásokat összekeverjük és belereszeljük a citrom héját, majd a vajas részhez adjuk. Egynemű tésztává gyúrjuk, folpackba csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük hűlni.Közben elkészítjük a krémet. A citromlevet, a tojást és a keményítőt egy edénybe öntjük, majd botmixerrel összekeverjük. Beletesszük a cukrot és sűrűre főzzük. Folpackkal lefedjük, hogy ne bőrösödjön, majd félretesszük hűlni.A tésztát kivesszük a hűtőből, 3 mm vastagra nyújtjuk. A krémet nyomózsákba tesszük és 5 cm-ként kis halmot nyomunk a tészta felére. A másik feléből kis négyzeteket vágunk és lefedjük vele a krémes részt. Jól nyomkodjuk le a széleket, hogy ne nyíljon ki sülés közben. Szaggatóval körbevágjuk és a tepsire sorakoztatjuk.180 C-os előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

Címkék

Keksz Citrom