Eperke

  • 2018.05.30.
  • 5

Ha eperszezon van, nálam tényleg minden az eperről szól. Kerül sütibe, tortakrémbe, salátába, készül belőle lekvár, amit bazsalikommal turbózok és még ki tudja mi minden jut még majd eszembe… Tényleg megunhatatlan és valahogy úgy vagyok ilyenkor, mint egy nyaralással: igyekszem minél többször kihasználni minden egyes pillanatát ennek az amúgy nem túl hosszú időszaknak.
A hétvégén gyerekszülinapi vendégségbe készültünk, ami egyben egy kis nosztalgiázás is volt számunkra, hiszen a helyszín ugyanaz a tópart volt, ahol még a kis óvodásokkal buliztunk pár évvel ezelőtt. A közben eltelt idő és az iskola sem tudta
szétválasztani a barátokat és a szülőket, így gondoltam meglepek mindenkit a két évvel ezelőtt ugyanitt prezentált desszertemmel, amit ezúttal egy kicsit újragomboltam. Na mit tippeltek, milyen volt a fogadtatás? :)Hozzávalók (24 db-hoz):15 dkg zabkeksz darálva10 dkg amaretti keksz darálva12,5 dkg olvasztott vajkevés mandulakivonat25 dkg krémsajt25 dkg mascarpone1 púpos evőkanál tejföl10 dkg porcukor1 citrom reszelt héja és fél citrom leve1 dl tejszín2 púpozott teáskanál keményítő2 tojás +1 tojás sárgájaa tetejére:25 dkg málna málna1 evőkanál cukor3 g zselatinpár szem eper díszítésnekA kekszeket, a mandulakivonatot és az olvasztott vajat összekeverjük. A formába papírkapszlikat teszünk és mindegyik mélyedésbe kb. két teáskanálnyit teszünk. Lenyomkodjuk (én a mézcsorgató fejét használtam) és hűtőbe tesszük.
A krém hozzávalóját habverővel kikeverjük, aminél figyeljünk, hogy szobahőmérsékletű legyen. A formát kivesszük a hűtőből és ráöntjük a krémet. Nem kell, hogy teljesen tele legyen, mert kell a hely majd az epernek. 160 C-os sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Nekem kicsit megrepedezett a teteje, de nem kell vele foglalkozni, mert úgyis eper lesz rajta. Kivesszük a sütőből és félretesszük hűlni.Az epret a kevés cukorral összemelegítjük és leturmixoljuk. A zselatint kevés hideg vízbe áztatjuk és a meleg eperben feloldjuk. Hagyjuk kicsit hűlni és öntsük a torták tetejére. A tetejét díszítsük félbevágott eperrel.