Februári karácsony

  • 2018.02.28.
  • 7


Ha már semmiképp sem akar megérkezni a tavasz, akkor egy kis téli merengéssel folytatom... Amikor kislány voltam, anyukám minden karácsonykor barackmagot, vagy a formája alapján mandulamagot készített. Aztán heves unszolásunkra már húsvétra is nekiállt, persze csakis a mi kedvünkért. Mivel elég időigényes az elkészítése, meg a mennyiség sem kevés (a dupla adag az a minimum volt), ezért nekünk is hozzá kellett járulnunk a küldetés sikeréhez, aminek azért nem mindig örültünk. Mi nyomkodtunk egyenként a tésztát a formába és persze néha meg is kóstoltuk a nyersen, sőt már akár úgyis megettünk volna. Amikor kisült anyukám elkészítette hozzá a rumos tölteléket, mi pedig összetöltöttük a tésztákat. Még ha annyira nem is szerettük ezzel tüsténkedni, most valahogy mégis kellemes emlékeket idéz fel bennem. Anyukám legutóbbi látogatásával pedig mivel lepett meg minket? Bizony, egy nagy adag barackmaggal, nézzétek….BarackmagHozzávalók:a tésztához:200 g liszt75 g porcukor1 csapott evőkanál kakaó100 g darált dió125 g vaj1/2 evőkanál tejföla krémhez:3 tojás150 g porcukor20 dkg vaj1/2 dl rum vagy mandulakivonata forgatáshoz vaníliás porcukorA tésztához összekeverjük a a lisztet, a porcukrot, a kakaót és a diót. Belekockázzuk a hideg vajt és elmorzsoljuk. Végül a tejföllel összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk a tésztából és belenyomkodjuk a formába. 180 C-os sütőben pár perc alatt készre sütjük. Elég neki néhány perc, gyorsan megsül. Az összes tésztát kisütjük. Jó kis meló, de megéri :).A krémhez a tojást a cukorral gőz fölött kemény habbá verjük és hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojáshabot és a rumot, majd jól elkeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a kisült tésztát. A legvégén vaníliás porcukorba forgatjuk. Hagyjuk kicsit állni, így a tészta jól megpuhul.