Ebéd utáni nasi

  • 2018.02.08.
  • 6

Igazából ez egy annyira egyszerű kis desszert, hogy már azon gondolkodtam, föl sem teszem. A piskótát már többször elkészítettem, más-más formában itt és itt. Most azonban adtam hozzá némi extra ízesítést, gyümölcsragu ágyon tálaltam egy kis tejszínnel és máris egy csodás ebéd utáni tányérdesszert kerekedett belőle. Mondjuk amikor a pasiknak egy darab kis sütit tettem a tányérjukra kinevettek, és mondták hogy nyugodtan jöhet 3-4 is.
Mákos frangipane erdei gyümölcs raguvalHozzávalók:a piskótához:100 g vaj100 g porcukor2 tojás100 g darált mandula40 g liszt1 csapott mokkáskanál sütőpor3 evőkanál mák (nem darált)1 narancs reszelt héja1 csipet sóa gyümölcsraguhoz:20 dkg erdei gyümölcs (most fagyasztott)2 evőkanál barna cukorpár csepp citromléa tálaláshoz tejszínA piskótához a vajat a cukorral habosra keverjük. Egyenként beleütjük a tojásokat és tovább keverjük.A lisztet, a mandulát, a mákot, a sót és a sütőport összekeverjük, majd spatulával a vajas részhez adjuk. A végén belereszeljük a narancs háját és kis formákba kanalazzuk. Muffinforma is jó, csak előtte tegyünk bele kis papírkapszlikat. A formákat 3/4-ig töltjük és 180 C-os sütőben a 10-12 percig sütjük, attól függően milyen a formánk. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a ragut. A cukorból és ugyanannyi vízből szirupot főzünk és beletesszük a gyümölcsöt, majd a citromlevet. Éppen csak összerottyantjuk, nem kell szétfőzni. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni.
Tálaláshoz a tányér közepére tesszük a gyümölcsöt, amit egy kis tejszínnel locsolunk meg, és erre jön a piskóta. Egy kis porcukor még mehet rá díszítésnek.