Retro feeling, új ízek

  • 2018.01.25.
  • 1

Még karácsony előtt elterveztem, hogy elkészítem gyermekkorom nagy kedvencét a hólabdát, vagy ahogy talán jobban ismeritek: a kozák sapkát. Aztán persze jött a december, a karácsony, az ünnepi sütés-főzés, készülődés, így végül nem jutottam el odáig, hogy nekikezdjek. Pedig tényleg nem egy bonyolult dolog, még ha kell is egy kis időt szánni rá.

Viszont a hosszú januári esték szinte hívogattak...Azért szokásomhoz híven vittem a dologba egy kis csavart, ugyanis a krémhez tettem egy kis maracujapürét, a tésztába pedig narancsot, így egy jó kis trópusi finomság született retro kivitelben. :)Ha valaki esetleg mégis a hagyományos módon készítené el, akkor csak annyi a teendő, hogy a maracujapürét cserélje tejre.
Maracujás-narancsos kozák sapkaHozzávalók:a piskótához:8 tojás220 g barna cukor1 narancs reszelt héja és leve220 g finomliszt30 g kakaóporcsipet só1/2 csomag sütőpora krémhez:4 dl tej1 dl maracujapüré200 g vaj120 g porcukorvaníliakivonata hempergetéshez kókuszreszeléka tetejére:100 g étcsokoládé0,5 dl tejszínElőször a piskótát készítjük el. Az egész tojásokat a cukorral és a narancs levével habosra verjük.
A lisztet, a sót, a kakaót és a sütőport összekeverjük és a felvert tojáshabhoz adjuk. Jól elkeverjük és végül belereszeljük a narancs héját. 2 nagy sütőpapíros tepsibe öntjük és elsimítjuk. Nem kell teljesen kitölteni a tepsit, mert akkor túl vékony lesz a tészta. 180 C-os előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejet, a maracujapürét és a lisztet csomómentesre keverjük. Lassú tűzön puding sűrűségűre főzzük. Folpackkal lefedjük és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, a puha vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és a maracujás krémet, majd ezzel is tovább keverjük.
A piskótalapokból kis köröket vágunk pogácsaszaggatóval. Megkenjük a lapot krémmel, ráteszünk egy másik karikát és a szélét is bekenjük a krémmel. Ha megkentük az összes piskótát kissé lehűtjük és meghempergetjük a kókuszreszelékben.
A tetejére a csokit és a tejszínt összemelegítjük és csomómentesre keverjük. Ezzel kenjük meg a piskótakarikákat és dermedni hagyjuk.