Több kevesebb...

  • 2017.11.06.
  • 2

Nagyon sokféle kekszrecept vár arra, hogy kipróbáljam, megízleljem és ha minden stimmel vele, akkor veletek is megosszam. A torták mellett egyre kevesebb időm van arra, hogy sokat kísérletezzek, ezért sokszor már egy recept leírásából látnom kell, hogy milyen is lesz majd a valóságban, mit kell elvennem vagy éppen hozzátennem. A cukor mennyisége az amiből mindig (jóval) kevesebbet használok, mert a legtöbb leírásban iszonyatos mennyiségű cukorral dolgoznak. Bevallom ezt
nem is nagyon értem, hiszen a nagy mennyiségű cukor (legalábbis szerintem) mindennek az ízét elnyomja és a tömény édesen kívül semmi mást nem lehet érezni.Aztán jönnek az extrák, amiket ezerféleképpen lehet variálni. Egy kis dió, mogyoró, mandula, aztán a fűszerek, amelyek egytől egyig csodára képesek. Én ezúttal tonkababot használtam, mert a csokihoz annyira passzol
hogy szinte mindig betenném. Így született meg tehát a mai kis csokis puszedli, amit bátran ajánlok kezdőknek is, hiszen gyerekjáték még az összeállítása is.Csokis puszedli tonkababbalHozzávalók:225 g étcsokoládé57 g vaj90 g finomliszt1/2 teáskanál sütőpor1/2 teáskanál sóreszelt tonkabab ízlés szerint2 nagy tojás90 g barna cukorvaníliakivonatAz étcsokoládét a vajjal összeolvasztjuk és félretesszük hűlni. Egy másik edényben elkeverjük a lisztet, a sót, a sütőport és a tonkababat.A tojást a cukorral és a vaníliával habosra keverjük és alacsony fokozaton hozzákeverjük az olvasztott csokoládét. Végül egy hozzáadjuk a lisztet, ezt már spatulával dolgozzuk egyneművé. Fél órára a hűtőbe tesszük, hogy a tészta ne legyen annyira folyékony.
Közben előmelegítjük a sütőt 175 C-ra. A tésztát kivesszük a hűtőből és evőkanálnyi halmokat rakunk sütőpapíros tepsire. Kicsit elegyengetjük a tetejét és betoljuk a sütőbe. 9-12 perc alatt készre sütjük. Ekkor még kicsit puha a puszedli, ezért ne vegyük le egyből a sütőpapírról, hanem hagyjuk hűlni kb. 10 percig.

Címkék

Keksz Csokoládé