Húsvéti koszorú

  • 2017.04.10.
  • 7

Közeleg a húsvét és én csak most hétvégén eszméltem rá, hogy igazából még semmivel nem készültem. Valahogy ez az ünnep elvész a hétköznapok között, pedig ha arra gondolok, milyen csodálatosak a tavaszi reggelek, zöldbe borul minden fa és virágillat csiklandozza az orrom, akkor igenis van mit ünnepelni. Úgyhogy gyorsan megráztam magam és kezembe vettem a dolgokat. Megrendeltem a bárányhúst, virágokkal ültettem be a kis erkélyt, kicsit feldíszítettem a lakást és a délutáni uzsonnához sütöttem egy isteni csokis-diós babkát. Amikor kisült, körbenéztem a lakásban és azt gondoltam: igen, most már jöhet a húsvét, a tojáskeresés és a családdal együtt töltött sok-sok értékes tavaszi óra.
Csokis-diós babkaHozzávalók:a tésztához:270 g finomliszt50 g barna cukor1 evőkanál szárított élesztő2 kicsi tojás75 g puha vaj60 ml vízkét kupaknyi narancsvirágvízfél teáskanál sóa töltelékhez:60 g étcsokoládé (60%-os kakaótartalmú)50 g vaj20 g porcukor20 g kakaópor50 g darált dióA tésztához a lisztet, a barna cukrot és a sót elkeverjük a a dagasztótálban. Hozzáadjuk az élesztőt, a tojásokat, a vizet és a narancsvirágvizet. Pár percig dagasztjuk, majd apránként beledagasztjuk a vajat. Mindig csak egy kicsit adjunk hozzá és amikor már elkeveredett, akkor tegyük bele a következő darabot. Simára dagasztjuk, majd a végén még egy picit kézzel átgyúrjuk. Olajozott tálba helyezzük a tésztát, fóliával lefedjük és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap a töltelékhez a vajat és a csokoládét mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk. A porcukrot és a kakaóport összekeverjük, majd az olvasztott csokival egyneművé dolgozzuk.A tésztát kivesszük a hűtőből és 35*45 cm-re nyújtjuk. Megkenjük a csokikrémmel, majd megszórjuk a dióval. A hosszabbik felénél szorosan feltekerjük és hosszában kettévágjuk
a tésztát. Összefonjuk, koszorút formázunk belőle, a két végét összecsípjük és sütőpapíros tepsire emeljük. Egy órát kelesztjük, majd 180 C-os előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb.