Hagyományos foszlós francia péksütemény mákkal és dióval töltve

  • 2014.04.29.
  • 1

Vicuskának tartozom hálával ezért a receptért. Amint ígértem a blogján, el is készítettem Húsvétra. Nagyon nagy sikere volt, kb. 20 percet tartott :)
Szétkapkodták. Rendkívül finom, igazi foszlós tészta.Hozzávalók:2,5 dl tej,2 dkg friss élesztő (én egy tasak száraz élesztőt használtam, ami 500 g liszthez való),3 tojás,4 evőkanál cukor,250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve,450 g liszt,só.Töltelék:100-150 g szoba-hőmérsékletű vaj,minden nyújtott lapra ízlés szerint cukor,
ízlés szerint őrölt mák és dió.Én kicsit másképp készítettem a tésztáját, de az eredmény ugyanaz lett. A liszthez hozzáadtam a cukrot, a száraz élesztőt, a sót és jól elkavartam. Felvertem a tojásokat, hozzáadtam a liszthez és elkavartam. Apránként hozzáadva a langyos tejet, tésztát gyúrtam belőle, majd apránként hozzáadtam az olvasztott vajat is és készre gyúrtam. Puha, könnyű tésztát kaptam belőle. Meleg helyen, letakarva 35 percig kelesztettem. Kelesztés után 4 részre osztottam a tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és megkentem vajjal (nem szabad megolvasztani), majd megszórtam a cukorral, dióval és mákkal. A hosszabb oldalától feltekertem, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam (kb.), vagyis igyekeztem :).
Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, és előmelegített sütőben készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam porcukorral. Ez a művelet ellenkezik az elveimmel, de most kellett, mert kevésnek bizonyult a cukor, amit a töltelékhez szórtam :)
Isteni finom, mindenki imádta :)

Címkék

Dió Kelt Tészták