Szilvadzsem nyári szilvából

  • 2013.08.07.
  • 4


Az idén nem volt betervezve szilvabefőzés, de jött a szomszéd szólni, hogy ha gondoljuk, mehetünk szilvát szedni, mert nem szedi le senki. Ilyen nyári szilvából még nem főztem dzsemet, sőt, nemrég volt egy bejegyzésem amiben arról panaszkodtam, hogy milyen savanyú lett a szilva sütés után. Egyik kedves olvasóm írta, hogy a nyári szilva ilyen, ezért tudtam mire számítsak, de azt mondtam próba szerencse alapon elmentünk szilvát szedni. Ez lett az eredménye :)Három fajta sziílvát találtunk: feketét, pirosat és sárgát. Igazából a fekete volt a legjobb, a piros is jó volt, a sárga viszont már gyengébb, mert apróbb szemű volt, ezért sárgát kevesebbet szedtünk.
Hozzávalók:kb. 18 liter szilva,2 kg cukor,3 tasak dzsemfix.A szilvát megmostam és feltettem főni. Nagyon kevés vizet öntöttem hozzá, hogy ne kapjon oda az alja, amíg levet ereszt.
Kimagolni nem lehet, mert nem magraváló, így lefőztem róla a húsát, majd leszűrtem és kivettem belőle a magokat. Ezt a műveletet nem részletezném, mert nem szórakozás volt, de megcsináltuk és ez a fontos :). Miután a magoláson túl voltunk, visszatettem főni és lesűrítettem amíg lehetett, aztán adtam hozzá 3 tasak dzsemfixet az előírásnak megfelelően, utána beletettem 2 kg cukrot, jól összekavartam és főztem vele még kb. 20 percig.Üvegekbe töltöttem, jól rácsavartam a kupakot és száraz dunsztban hagytam kihűlni, ami kb. 24 órát vett igénybe. Nagyon finom szilva illata és íze van, finom lett a lekvár is. Nem szerettem volna dzsemfixet használni, de sajnos nem lett elég vastag, mint ahogy a rendes szilvából szokott lenni, ezért kénytelen voltam a bió szilvát a dzsemvixxel elrontani, mentségemre legyen mondva, hogy nem tettem sokat.