Piskóta tekercs, Swiss roll, Roláda, Tronchetto, Pionono, Brazo de gitano

  • 2013.10.21.
  • 7

Mi a közös a címben szereplő nevekben? Mindegyik ugyanaz az édesség, a piskóta tekercs. Az angolok Swiss rollnak, vagyis svájci tekercsnek, a spanyolok Brazo de gitano-nak, 'cigány kar'-nak, a legtöbb nemzet roládnak vagy tekercsnek hívja. Az alap a piskóta, amit ügyes mozdulatokkal és egy konyharuha segítségével feltekernek, így hagyják kihülni, majd krémmel, vagy lekvárral töltenek.Az angolok szivesen fogyasztják a délutáni teához, amit különben egész nap képesek inni. A piskóta lehet vaníliás, kakaós vagy citromos, a töltelék pedig tejszínes, vajkrémes vagy eper lekváros. A svédek és a finnek főleg kávé mellé szeretik enni hasonló töltelékekkel, mint az angolok, de akár banánnal, vagy vékony marcipán réteggel gazdagítják. Dél amerika országaiban a guava lekváros a kedvenc. Latin amerika több országában Pionono névre hallgat, szeletelve rápirított vanília krémmel, vagy grillázzsal szervírozzálk. Hong Kong-ba az angol kolónia vitte el a rolád receptet, ami csak frissen készítve árúsítanak. A megszokott ízeken kívül sok cukrászda készít saját változatot, például kávé, narancs vagy mangó ízű töltelékkel.A sütemény eretede tisztázatlan. Azokból az időkből való,mint például a Viktória piskóta, vagy a Battenberg süti (http://legalizabb.blogspot.co.uk/2012/05/izelito-battenberg-cake.html). Talán közép európából vette át a receptet a többi nemzet, amit csak üdvözölhetünk, mert így mindenki belevitt egy kicsit a saját ízvilágából.A készre feltekert és betöltött piskótát nem csak belül, hanem kívül is dekorálják, ízesítik krémmel, csokoládéval, cukorral, gyömölccsel. Nagyon mutatós, ha mielőtt a tepsibe símitanánk a nyers piskóta masszát egy keveset beszínezünk és nyomózsákkal mintákak készítünk a sütőpapírra, majd erre símitjuk a maradékot. Mikor felgöngyöljük nagyon szépen kiralyzolódnak a minták.Itt olvashatod a friss híreket.
https://www.facebook.com/pages/Legalizabb-gasztro-%C3%A9s-t%C3%B6rt%C3%A9nelem/402011363190704?ref=hl