Ispahan mánia, Pierre Hermétől

  • 2013.10.30.
  • 9

Amikor Ispahan-t említem, nem az iráni városra, hanem Pierre Hermé kreációjára, a rózsa - lichi - málna álomhármas ízkombinációjára gondolok. A mester egy egész könyvet szentelt az így ízesített süteményeknek és a cukrászdájában is nagy választék található belőle. Egy kis reklám a boljának, amire igazán nem szorul.http://www.pierreherme.com/products/fetish-ispahan.htmlA mesterhármas a lényeg mindegyik édességnél, lehet ez macaron, mille-feuille, pohárkrém, gyömülcs kenyér,bon-bon vagy croissant töltelék.Pierre Hermé, a francia cukrász készíti a legtökéletesebb állagú és ízű macaronokat, amit mindenki próbál megfejteni, de egyenlőre hiába. Nem csak a macaronjait fejlesztette tökélyre, hanem az édes ízek variálását is.Londonban még csak néhány napja kapható az Ispahan ízű macaron, sütemény, karamell és a többi finomság. A szintén francia Christine Ferberrel olyan mesés lekvárt készítettek ugyanebben az ízvilágban, hogy szerintem megtaláltam az új kedvencem. Az üvegben látszódnak a rétegek, a lichiből, rózsa zseléből és a málnából. Nagyon eltalálták az ízeket és egy friss és illatos lekvárt készítettek.Ispahan Macaron. Minden érzékszervünkre hatással van. Szines, illatos, finom. Nem is kell több szó.
Igazából tilos fotózni. A pult minha egy ékszerbolt kirakata lenne.Van itt az Ispahanon kívül pisztáciás-Ceylon fehéjjas-Morello cseresznyés, tejcsoki-passio gyümölcsel, menta-eperrel, és még sorolhatnám.Christine Ferber, a lekvár királynő is a legjobbat tette a sorozathoz.Ha tudjuk a titkot, vagyis az Ispahan mesterhármasát, magunk is készíthetünk saját süteményt. A rózsavíz jól keverhető krémekkel, habokkal. Málnára lesz még szükség és a lichire. Nekem abból lé változat volt, de legközelebb beszerzek frisset. A tejszín egyik részét pár csepp rózsavízzel, a másikat, a lichi lével bolondítottam meg. A piskóta szeletet megkentem előbb Christine lekvárjával, erre kanalaztam a habból, rászortam a málna szemeket, megismételtem és már kész is a saját tervezésű Ispahan kreációm.
Gondosabb munkával zselét is készíthetünk a málnához és a lichihez, ami szépen megdermed a sütin és gyönyörűen lehet szeletelni. Vagy pohárkrémet is készíthetünk.
Illatos, egzotikus és friss. Mintha elutaznánk szabadságra.