Süni-süti

  • 2020.02.28.
  • 6

Sziasztok!Február legvégére esett a bölcsödés farsang, ahova a ház körül található maradvány anyagokból, csomagoló alkalmatosságokból csiga jelmez készült az drága kis csigánknak. A karácsonyra kapott csiga plüss állandó társa a bölcsiben, az alváshoz, a hintázáshoz, az utazáshoz, hogy kimosás okán sem tudom annyiszor kilopni a karjából, mint amennyiszer kellene. Ma reggel, kicsit felpuffadt képpel szendvicset kenve eszembe jutott, hogy meddig jutottunk: most már jelmezt és sütit pakolok a kiscsajnak a bölcsödébe, 8 éve ilyenkor még készülődtem a tanítási napomra, az aznapra eső tablófotózásra, utána a szakács oktatásra, majd a nap fénypontjára, egy első randira azzal a sráccal, aki most már a férjem.Azóta sok minden történt velünk, minket is bedarált a stressz, a fel-fel jövő különbségek, a visszatérő viták, megsértődések, vagdalkozások, összeborulások, mint akárkinél. Remélem, nálad minden csudijó, de biztos hallottál már olyan párokról, akik nem értettek egyet és tudsz velünk azonosulni.
De ahogy ma a naptárra néztünk, mindkettőnknek eszünkbe jutott, hol kezdődött a mi történetünk.Nem áldozva több idődet a romantika oltárán, belekezdenék ebbe az aranyos kis meglepetésbe, amit bárki el tud készíteni.Ahol találtam: cookta.hu Az alapja omlós tészta, a linzer tésztája. Egy a lényeg, hogy formázható legyen, nem szabad felmelegednie a kezedtől a hozzávalóknak. A félelmem akkor vált valósággá a handa-banda babona helyett, amikor a fent említett szakács iskolában a linzer tésztát nem tudtam kinyújtani és a tetejére már csak morzsolni lehetett. Finom lett, csak nyeh... nem ez volt a feladat.
Éppen ebből az okból féltem eddig annyira az elkészítéstől. Nekem a borzalmas hideg teleket kivéve, nem tud lehűlni a kezem, ezért vagyok profi a kelt tészták kézi gyúrásában.Most azt találtam ki, hogy a hozzávalókat a gyúrás előtt 20 percig hűtőben tárolom, így nyerek egy kis időt. Bevált, finomak lettek és nem morzsálódtak a sünik.Néhány hozzávalóból megoldható és mutatós, főleg ilyen alkalmakra, a kislányom imádta, legközelebb dupla adagot készítek, mert sokszor kellett nemet mondanom, hogy maradjon másnapra is. Nem volt közlékeny azzal kapcsolatban a többieknek hogy ízlett, de egy darabot sem hoztunk haza belőle.Ez az adag 23 db kb. 5 cm.-es sünire elég.
Hozzávalók:30 dkg liszt20 dkg vaj/margarin/kókuszolaj60 g cukor10 g vaníliás cukorfél cirom sárga héjasó1 tojássárgaDíszítés:1 tábla bevonócsokoládékb. 5 dkg kókuszreszelékElkészítés:
Amint mondottam, a lisztet, a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat összeforgattam és rákockáztam a zsiradékot, beleütöttem a tojássárgát. Ezt ahogy tudtam kanállal összeforgattam és beraktam a hűtőbe, úgy 20 percre.Kivettem, nekiugrottam és minél gyorsabban tésztává gyúrtam. Gombóccá formáztam a homogén masszát és zscskóval letakarva egy órára bent felejtettem a hűtőben.Kivételkor diónyi gombócokat formáztam belőle, az egyik felüket meghengergettem és a vége csepp alak lett.Kipapíroztam egy tepsit és oda fektettem a pucér süniket.A gombócolás felénél bekapcsoltam a sütőt, 180 fokra, hogy előmelegedjen.20 perc alatt arany barnára sütöttem légkeverésesen.A kivételkor érdemes feláldozni egyet, hogy a közepe is átsült e, ha nem pár percre még mehet.Ha kivettük, hagyjuk kihűlni.A csokoládét gőz felett megolvasztottam és a süniket egy kiskanál segítségével megkentem. Olyan profi akartam lenni, hogy egy ecsetet is becsokiztam, nem tudom mit akartam olyan pontosra festeni... pajeszt?Amíg még olvadt a csoki, mártsuk a kókuszreszelékbe, utána, a süni fitos orrát nyomjuk a csokoládéba és mehet száradni.Eszembe jutott még színes szórócukor, tört dió, ha nincs otthon kókusz.

Címkék

Süti!!