Pizzatészta 2+2 hozzávalóból

  • 2020.02.17.
  • 8

Sziasztok kedveseim! Alig várom, hogy a kiscsajjal minél több időt tudjunk kint tölteni a kertben, a "kertész" alapozó képzés keretein belül. Neki még valószínű annyi lesz a dolga, hogy a homokozó lapáttal előkészítse a talajt, de már kíváncsi vagyok a naptól és széltől kipirult kis pofájára.Egy hintával ajándékoztuk meg, amit az egyik szobában előkészített kampóra rögzítettük, így napi minimum 2 órát töltünk azóta hintáztatással, még nehezebb lesz kicsalni.Hacsak a kis hinta nem kap egy kültéri helyet is, de ne szaladjunk ennyire előre.Hú, olyan receptet hoztam ma nektek!Nem is recept, csak inkább valamiféle varázstrükk, amiből később kaja lesz az éhes család asztalára.Azon a héten amikor felfedeztem, eldugva az internet bugyraiban, P. vérszemet kapott és zsinórban 3 alkalommal pizzát kellett csinálnom nekik vacsorára. A kis kölökkel nem bánták, nem is kellett könyörögni neki, hogy egyen valamit.Sőt, már ezt a tésztát használtam akkor, amikor elfelejtettem pékárút venni és perec, bagel és zsemlék készültek belőle.Nem egy nagy adag tészta, összesen 6 db ilyenre elég, de higyj nekem, egyet megeszel belőle felvágottal, olajbogyóval, savanyú káposztával stb. és nem marad benned hiányérzet.
Kicsit nehezebb vele bánni, mint egy átlag gyúrt tésztával mert kicsit ragad, de nem gáz, lisztezni kell.Pofátlanul egyszerű és fél óra alatt előkészítéstől a gyúróedény mosogatásig végzel vele.Ajánlom figyelmedbe, ha vendégeket várnál egy kis pizza partira. Vagy ha ti is imádjátok a gyors pizzát és le vagytok égve, vagy szabad rablásnak érzed az árát.Elvileg 2 hozzávalósként hirdetik ezt a receptet, de Magyarországon nincs sütőporos liszt forgalomban, így az az egyik plusz, a másik a só, mert először megjártuk az ízetlen tésztával. Hozzávalók:(most figyelj) 1 és 3/4 bögre lisztfél csomag sütőpor1 bögre görög joghurt (tejföllel készítem)
sóTényleg ennyi.A leírásnál cifrázhatom, hogy most a tejtölbe öntöd a lisztet, vagy fordítva, de teljesen mindegy.Összegyúrod az alapanyagokat és lisztezett deszkán átdolgozod. Kinyújtod, vagy a kezeddel kilapogatod pizza alakúra és egy sütőpapíron felöltözteted.Ennél a mozzanatnál állítom be a sütőt 190 fokra, hogy melegedjen. Benne van a tepsi is, had melegedjen szintén át, az lenne a legideálisabb, ha lehetne egy kerámia lapom, ami sütőlapként funkcionál.Szaftosabb és magasabb a tészta, ha forralunk vízet és a pizzával egyidőben betesszük a sütő aljába egy tűzálló tálban, hogy gőzölögjön.Paracsicsomszósszal, tejfölössel ugyanazt követem el, belenyomok 2 gerezd fokhagymát, 1 tk szátított oreganot és egy nagy csipet sót.Lekenem a tésztát, egy centi peremet hagyva és szeletelt sonkával, olajbogyóval, uborkával, főtt tojással stb megszórom, a tetejére sajt jön.Kivesszük a forró tepsit és ráhúzzuk a sütőpapírral a pizzát és minél gyorsabban visszatesszük. 15-17 perc alatt készre sütjük, utána fogyasztható. Egy 30-35 cm átmérőjű pizza jön ki belőle, attól függ mennyire ruganyos a tészta.Ha kenyérlisztet használsz (R80 azt hiszem?!), jobban, rugalmasabban nyújtható, mint a sima BL55-ösnél.A péksütinél a kigyúrt tésztát 6 részre vágjuk és formázzunk belőle igény szerint. Lekentem egy egész tojással és magokat szórtam a tetejére.A sütőt megint gőzölésre állítottam be, itt 180 fokra és 20- 22 percre, mert vastagabb tésztánk van.

Címkék

Pékség