A 15 perces túrógombócról és egyebekről

  • 2020.01.07.
  • 1

Sziasztok!Mindenek előtt Boldog Új évet kívánok minden kedves olvasómnak! Hajtottunk egyet a naptárban, na bumm. Tudjátok, itt nem az új naptár számít, hanem az a plusz amit beleteszel, új életet lehet kezdeni az év legátlagosabb napján is, te vagy a teremtője az új lehetőségeknek.Gondolhatnátok, mi ez a motivációs guru baromság, írd már le azt a receptet, mert éhes a család!Örömmel tudatom, hogy a bejegyzéseimet most már a körablakom alatt írom, amihez 10 körömmel ragaszkodtam, ami a férjem szerint hatalmas plusz terhet rótt rá, mert minden szakág szidta miatta, de most már ő is szereti.Beköltöztünk, mindig napsütés van, világos terek és egy ropogó, pattogó kályha, amit esténként rituálisan begyújtok, mert szeretem (meg kicsit piromán is vagyok).Karácsonykor kipróbáltam, betoltam a felső sütő részbe egy egész kacsát, megsütötte, utána a köretet a juhtúrós krumpli gáncát, majd melegen tartotta a köreteket és legvégül éjszakára beraktam kísérletképp egy almát a kb. 50 fokos lehűlő kályhába, reggelre megaszalta. Szerintem jól ki fogom használni.
Z. legújabb kedvenc elfoglaltsága, hogy vagy a lábán, vagy rolleren, vagy az apa-paci nyakában végig rohan számtalan körön a házban, folyosón le, kanapét megkerülve.Még az utolsó, előző lakásban töltött napok egyikén jött haza P., a következő instrukcióval: - Most számolnom kell, 15 perc múlva kijövök ebédelni, azután estig mérek.

Ez egy jólfésült háziasszonynak már felhívás, hogy kezdje melegíteni a kész ebédet, de én sohasem voltam egy ilyen fazon. Akkor érkeztem haza valahonnan, biztos a műkörmöstől, vagy a plázából.Nem, nem, franc sem emlékszik, lehet hogy együtt érkeztünk haza a férjemmel, mert elintéztünk valamit.A lényeg, valahonnan komolyabb ebédnek tűnő élelmiszert kellett feltálalnom neki, levest, meg másodikat, mint a menzán.A levest még reggel megfőztem egy szabad fél órában, a másodiknak túrógombócot gondoltam, de akkor még szó sem volt ilyen tempóról. Mert tudjátok, a túrógombóc könnyű recept, de vannak benne lépések, amik időbe telnek, (pihentetés, kifőzés) max 30 percre lehet lehozni a teljes folyamatot. Nekem annyi nem volt.Ilyenkor írod be a keresőbe az étel neve mellé: gyors!Esetemben nagybetűkkel is írhattam volna, mert kiabáltam hogy, DE K€rva GYORSAN!De az internet bugyrai most is kilöktek magukból egy receptet, - azóta úgy tűnt el, mintha nem lett volna, így nem tudom a forrást megadni, ismeretlenül mondok hálát - ami tényleg elkészült mire kellett és a férjem miután betolt belőle kb. 8-at megjegyezte: ez jobb, mint amit anyukád csinál.
Tisztában vagyok a saját érdemeimmel és újító szellememmel a konyhában, de akit a magyar Martha Stewart pottyantott erre a világra, annak ez nagy dicséret.
Nem is húzom tovább az agyatokat, itt a recept:kb. 20-25 darab lesz belőle.
Ki mekkorára szereti gyúrni.Hozzávalók: 5 evk búzadara1,5 dl tej30 dkg túró2 evk cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)fél citrom sárga héjanéhány csepp citromlévaníliás cukorkekszmorzsa, zsemlemorzsa a tetejéreElkészítés:Főzzünk egy sűrű tejbegrízt, ez néhány perc alatt megvan. Tegyük félre, addig pirítsuk meg a morzsát kevés zsiradékon. A hűlögető grízbe keverjük bele a cukrot, a vaníliát, a citromlevet és héjat. Végül a túrót, adjuk hozzá.Kicsit húzzon meg, hogy gombócolható tésztát kapjunk. Vízes kézzel gyúrjuk meg a gombócokat és hempergessük a morzsába.Khm.. kész.Adjunk mellé tejfölt és baracklekvárt.Jó étvágyat hozzá.

Címkék

Menza