Kínából szeretettel: sütőtökös kelt csiga

  • 2019.12.12.
  • 6

Tudjátok, van egy új kattanásom. Mostanában nehezek az esték, amíg Z. elalszik, van hogy 2, 2,5 órára felkúszik ez az altatásos, "fáradt, nem alszik, vergődik" időszak.Most, hogy beszüntettük a tejcsizést hogy ne romoljanak a fogai, hanem megcseréltük a fogmosással a sorrendet, nem tudja a bevett szokásokat olyan könnyen megemészteni. Az lenyugtatta, megmelengette, elaltatta. Most nincs semmi, vagyis inkább úgy fogalmaznék, Micimackó nem tud ilyen kunsztot. Igen, eddig szemet hunytam efelett, de végül arra jutottam, vagy most lesz nehéz vagy később.
Mindig új kihívást jelent nekem, hogy próbáljak türelmes és jó fej lenni vele és ne éreztessem, hogy már mennék és én is fáradt vagyok. De leginkább az bosszant ebben a helyzetben, hogy az a 2 óra számomra a szabadidő amit írásra, önfejlesztésre vagy olyan dolgokra fordíthatnék, ami előrébb visz.Ezeket a bejegyzéseket délelőttönként írom, mikor kész a főzés, de még nem jöttek a többiek.De nem szoktam olyan könnyen belenyugodni a dolgokba, baba ringatás, kézfogás, ölelés és altatás közben pörgetem a youtube-ot és sötét üzemmódban némán nézek videókat, hogy ne zavarjam.Az ilyen esték egyikén találtam egy kínai lány, Xiaoming csatornáját, aminek az az apropója, hogy érdekes és kicsavart ételeket készít néhány hozzávalóból.Már csak azért érdemes nézni, hogy lássam milyen szépen, precízen, hajtogatja a gőzgombócot, egészen másmilyen mentalitás mint a nyugati.Más gondolkodás, különleges alapanyagok, vagy épp teljesen hétköznapiak, vagy általunk lesajnált részei az állatnak (pl. csirkeláb: nem comb, csak a kaparó abból készítenek pörköltszerű dolgot, mi a kutyának adjuk. De ismered a a mondást: Kínában mindent megesznek ami mozog és ami nem, azzal meg fűszereznek!).
Más konyhai berendezések, például, azóta elgondolkodtam, melyik háztartásban helyeztem biztonságba a wokom, van külön pároló gép, aminek szintén elgondolkodtam a beszerzésén. Mindent evőpálcikával csinál, a tojás felverést és a dagasztást is.




Ezek a receptek egyszerűek és olyan mutatós a végeredmény. Gyakran tesz zöldséget, gyümölcsöt a kelt tésztába, így puha lesz és szaftos marad és nem megsüti, hanem megpárolja azokat is. Hatalmas felhő puhaságú tésztákat készít, gyönyörűek.Ma kipróbáltam egy receptjét, mert felbuzdulva a no waste gondolaton, nem dobtam ma ki a csirke bőrét, hanem kisütöttem tepertőnek. Ennek akartam valami keretet, ekkor jutott eszembe a sütőtökös csiga. Pirítottam még hozzá kevés aprított sonkát, sajttal, petrezselyemmel megkentem és megsütöttem. Ő ugyanezt a receptet pizzatésztaként csinálta meg. A lehetőségek végtelenek

Édes vagy sós töltelékkel is működik, finom lett a végeredmény.Hozzávalók:210 g főtt sütőtök300 g liszt1 kk liszt20 g élesztő1 tojás20g zsír vagy olajElkészítés:A tököt főzzük puhára. Mérjük le, törjük össze. Sózzuk meg, tegyük bele a tojást, ha langyosra hűlt, adjuk hozzá az élesztőt. Keverjük bele a lisztet és gyúrjuk rugalmas tésztává. Kenjük le olajjal és pihentessük meleg helyen lefedve 30 percig.Ha ez megvan lisztezzük ki a deszkát és gyúrjuk át megint.Nyújtsuk ki fél cm vastagra és töltsük meg akármivel. Ha elsőnek lekenjük olajjal, vajjal, szépen elválnak a rétegek sülés után.Feltekertem, 1,5 cm vastag csigákat vágtam le, összesen lett 10 db. Egy olajozott tálba tettem őket, megint pihentek így 20 percet meleg helyen.Az utolsó 8 percben előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Forraltam vizet és egy keverőtálba öntöttem, a sütő aljába raktam.Utána egy polccal fentebb betoltam a csigákat. 25 percig sütöttem.


Címkék

Pékség