Basbousa - A felöltöztetett tejbegríz

  • 2019.11.27.
  • 5

Mivel nem találtam meg a kamra alján azt a lisztet, amire emlékeztem, hogy ott van valahol, megakadt a szemem a búzadarán. Emlékeztem rá, hogy szoktak ilyenből tortát is csinálni, de úgy voltam vele, ha nem jól sikerül, akkor majd a többiek leöntik fahéjjal és elfogy, mint elfuserált tejbegríz. Angolul semulinának hívják, sokkal több lehetőséget sejtet, jobb marketingje van egy dallamos névnek, mint egy lesajnált babáknak való ételnek.

Innen vettem az alapreceptet, ami egy közel keleti, egyiptomi édesség, máshogy bántam a cukorral és mivel kókuszos édesség, adta magát, hogy kókuszos legyen a töltelék is. Vannak olyan ételek, amik amelyek csak úgy beúsznak a látóteredbe és nem hezitálsz, egyből elkezded megcsinálni. Gyors is, ha nem is egészséges, finom is. Majdhogynem több volt előkeresni a receptet, mint megcsinálni. Szerintem ez jó kezdőlökés, hogy kipróbáljátok.A végeredményhez tettem egy kis baracklekvárt, mert a többiek nagyon szeretik, de magában ettem, úgy is nagyon finom volt. Nem lehet érezni rajta a gríz darabosságát, összeolvad.Hozzávalók 4 személyre:1 bögre búzadara1/4 bögre kókuszreszelékfél csomag (7g) sütőpor 2 evk cukor (de ízlés szerint, az eredeti recept 1/3 bögrét ír. Fölöslges. )3 tojás1 bögre joghurt (tejföllel a feléig és fellazítottam vízzel, hogy joghurt állagot kapjak, ezért nem fogok boltba menni)1/4 bögre olaj (oliva, kókusz olaj)vaníliás cukor, vagy kivonatTöltelék:1 bögre tej2 evk kókuszliszt1 evk cukorvaníliaTetejére:Na hát az gyalázat, mert szirupot kell főzni 1 bögre cukorból és a kész süti tetejére kell önteni, hogy megszívja magát. Nem. A miénk tetejére kentem a sütőből kivéve 2 evk mézet és kezét csókolom. Majd ha édesítésre vágysz magadnak elintézed a tányéron, amúgy nem volt rá szükség.
Elkészítés:
A dara hozzávalóit keverjük össze, kavarjuk át. A massza felét öntsük tűzálló tálba, és rakjuk be sülni 160 fokon sülni, 10 percre.Addig összeállítjuk a krémet. A tölteléket rövid ideig főzzük és ha kezd sűrűsödni tegyük félre. Vegyük ki a megdermedt tetejű, sülő aljat és öntsük rá a tölteléket. Azután öntsük rá a gríz másik felét. A kókusz mellé tehetünk csokoládét, aszalt gyümölcsöt, magokat a tetejére stb.35 percre tegyük vissza sülni azonos hőfokra és a végén vegyük ki, csorgassunk rá mézet és hűlés után szeletelhető.

Címkék

Menza